Omwille van het steeds toenemende succes van het retro evenement Eroica in Gaiole in Chianti in Toscane dat jaarlijks plaats heeft begin oktober werd een aantal jaren geleden Eroica Montalcino georganiseerd. Enerzijds om meer wielerliefhebbers de kans te geven om aan de Eroica deel te nemen (er is namelijk een maximum aantal deelnemers voor Eroica Gaiole) en anderzijds natuurlijk om het evenement Eroica bekender te maken.

Ook bij Eroica Montalcino moeten de deelnemers op hun stalen ros de gravel wegen (strade bianche) trotseren maar deze keer niet in de Chianti Classico streek rond Gaiole in Chianti maar in de Val d’Orcia streek of de Crete Senesi rond het wijnstadje Montalcino.

De fietsen dienen aan een aantal criteria te voldoen:

  • fiets moet van vóór 1987 zijn
  • remkabels moeten uit remgrepen komen, dus zichtbaar zijn
  • versnellingshendels moeten op schuine buis zitten
  • fiets moet van staal zijn met uitzondering van de eerste aluminium modellen zoals Vitus of Alan
  • geen klikpedalen maar enkel klassieke pedalen met toeclips

Retro kledij is niet echt verplicht maar als je helemaal in stijl wil zijn met het evenement dan doe je best een wollen broek en trui aan met een worsthelm.

Het evenement Eroica Montalcino zelf

Eroica Montalcino start gewoonlijk op vrijdagavond en eindigt op zondagavond. Tijdens het evenement is er een vintage fietsmarktje, lezingen over mythische wielrenners, gewoonlijk Italiaanse en is er ook straatanimatie. Ook is er een wedstrijd voor de mooiste vintage baard en snor en voor de winkel met de mooiste etalage met thema Eroica natuurlijk.

Op zaterdagavond kun je genieten van het Eroica menu, een menu op basis van vooral vlees en andere typische streekgerechten. De zondag zelf is de dag van de wedstrijden waarbij je kan kiezen uit verschillende routes:

  • Lungo Eroica: afstand 153 km
  • Medio Val d’Orcia: afstand 96 km
  • Medio Crete Senesi: afstand 70 km
  • Percorso del Brunello: afstand 46 km
  • Passeggiata Eroica: afstand 27 km

Bij aankomst krijgen alle deelnemers naast een getuigschrift en een medaille een pasta schotel tijdens de pasta party en kan de inspanning worden weggespoeld met een heerlijk fris biertje.

Hieronder vind je het verslag van de versie 2020 in het regionale nieuws van Toscane


Echte helden schrijven zich natuurlijk in voor de afstand van 153 km waarbij je 2.860 hoogtemeters moet overwinnen en maar liefst 70 km gravel wegen. Om op tijd binnen te komen is de start voorzien tussen 06.00 en 06.30. Gelukkig zijn er wel voldoende bevoorradingszones langs het parcours voorzien waar je terug op krachten kan komen.

Het is een vintage evenement dus verwacht hier geen energie repen of sportdranken maar wel rode wijn,boterhammen met hesp, kaas, maaltijdsoepen en allerlei taarten. Dit alles geserveerd in een retro sfeertje.

Permanente lange Eroica route rond Montalcino

Sedert kort is de lange route ook aangeduid waardoor je deze het ganse jaar kan afleggen op je eigen tempo. Deze tocht is een echte aanrader en laat je het mooiste zien van de prachtige streken Val d’Orcia en Crete Senesi.

 

nl_NL