Het succes van het retro wielerevent Eroica in Gaiole in Chianti in Toscane (Italië) heeft ervoor gezorgd dat ook andere streken dit concept hebben gekopieerd. Het gaat immers niet enkel om het fietsen op vintage stalen rossen maar de routes laten je het mooiste van de streek zien, gewoonlijk plaatsen waar je niet alle dagen komt.

De start voor het stadhuis van San Giovanni Valdarno

Ook de Valdarno streek in Toscane heeft sedert 2013 zijn eigen Eroica, La Marzocchina genaamd. Start en aankomst is het pittoreske stadje San Giovanni Valdarno met zijn prachtige stadhuis uit de 13de eeuw. De routes (3 in totaal) tonen je het mooiste van de Valdarno streek (streek rond de vallei van de Arno) en voor de gelegenheid is ook de mijnsite rond de electriciteitscentrale van Cavriglia opgengesteld.

Deze site die het ganse jaar gesloten is voor het publiek, wordt beheerd door de electriciteitsmaatschappij Enel die tevens het event sponsort. Het is er prachtig fietsen op de ongeasfalteerde wegen (strade bianche) waar nooit iemand komt. Helaas zijn de strade bianche anders dan deze van de Eroica en zijn de steentjes veel hoekiger en scherper. Tijdens mijn deelname in 2016 ben ik maar liefst 3 keer lek gereden en ik was niet de enige. Bandjes zijn dan ook niet echt aangeraden, beter tubes.

Op elk van de routes is er een bevoorrading in het spookstadje Castelnuovo dei Sabbioni dat in de jaren ’70 ontruimd werd omdat de heuvel waarop het stadje gebouwd werd aan het verzakken was. Reden was de ontginning van bruinkool in de buurt. In alle haast werd hogerop een nieuwe stad gebouwd waarbij niet echt aandacht gegeven werd aan het esthetische.

bevoorrading in het spookdorpje

Het event La Marzocchina zelf

Het evenement heeft gewoonlijk plaats in september en start op zaterdag met het ophalen van het inschrijvingspakket en een vintage fietsmarktje op het centrale marktplein van San Giovanni Valdarno. Voor de gelegenheid blijven alle winkels in het centrum open tot 22.00.

De zondag zelf is de dag van de wedstrijd waarbij je kunt kiezen uit 3 verschillende routes:

  • percorso corto: 28km met 14km strade bianche
  • percorso medio: 48km met 32,5km strade bianche
  • percorso lungo: 71km met 57km strade bianche

Opvallend is dat er heel wat meer strade bianche inzitten dan bij de Eroica en dat het langste parcours slechts 71km is. In de toekomst komt er misschien wel een veel langere afstand bij.

profiel van het korte parcours Percorso corto

Na afloop is er een pasta party waarbij ook allerlei streekgerechten worden geserveerd. Zin om af te reizen naar het prachtige Toscane en deel te nemen aan dit evenement dan vind je hieronder alle informatie met ook een link naar de officiële website

Praktische info La Marzocchina

Plaats event: La Marzocchina heeft plaats in San Giovanni Valdarno, op ongeveer 45km van Florence en 40km van Arezzo

Wanneer: september

Meer info: www.lamarzocchina.it

nl_NL