De retro fietsmarkt Stalen Ros in het Kuipke van Gent, bekend voor de Zesdaagse van Gent, werd voor de 1ste keer georganiseerd in het jaar 2010. Aanvankelijk nog met een gering aantal standhouders en bezoekers maar ondertussen is dit heel wat anders.

Ieder jaar komen er meer en meer liefhebbers van vintage fietsen de fietsmarkt bezoeken om de prachtige fietsen te bewonderen, er een exemplaar te zoeken dat nog in hun verzameling past of een derailleur, fietsremmen of dergelijke te zoeken om een fiets uit hun verzameling te vervolledigen.

Vooral het uitgebreide gamma aan vintage fietsonderdelen van sommige standhouders is ronduit indrukwekkend. Hoe komen ze toch aan zoveel materiaal? Zelfs heel wat NOS (New Old School) onderdelen zijn te vinden. En het is wel duidelijk geen nieuw gemaakt materiaal.

Het begint stilaan een Internationale vintage fietsenmarkt te worden met heel wat standhouders uit Nederland, Frankrijk en Duitsland, naast de vele Belgen natuurlijk.

Ieder jaar staat er ook een thema centraal waar dan een tentoonstelling rond wordt georganiseerd. Onderwerpen die al aan bod zijn gekomen zijn pisterenner Patrick Sercu, Flandria fietsen, Mavic, Cinelli en Columbus.

De beurs dus voor wie op zoek is naar een vintage koerstruitje, een vintage koersfiets, een boek over het verleden van de koers of simpelweg de sfeer wil opsnuiven van de rijke geschiedenis van het wielrennen.

Hieronder kun je de sfeer van deze 8ste editie herbeleven.

nl_NL