Op veel racefietsen van de jaren 70 en 80 zie je de Shimano 600 Ex Arabesque groep, een prachtig met plantmotieven gedecoreerde groep en ik moet eerlijk toegeven voor mij is het zonder twijfel de mooiste groep van Shimano en misschien wel de mooiste van alle groepen die ik ken.

De groep Shimano 600 Ex werd uitgebracht door Shimano in 1975, enkele jaren na hun meest kwalitatieve groep Dura Ace en moest voor de Internationale doorbraak zorgen van Shimano in Europa die toen nog werd gedomineerd door Campagnolo. De componenten waren niet meer van duralumin maar van aluminium wat ze dus zeer licht maakte

Shimano 600 Ex Arabesque

Shimano 600 Ex was bewust gekozen niet van dezelfde kwaliteit van de Dura Ace groep die voor het professionele wielrennen was ontwikkeld, maar had een ideale prijs-kwaliteit verhouding en werd aangeprezen zowel voor racefietsen als voor Touring fietsen. In die tijd was de laatste categorie bijna even populair als de gewone racefietsen.

De productie van Shimano 600 Ex Arabesque vanaf 1978

Enkele jaren later, in 1978, kwam de Shimano 600 Ex Arabesque groep op de markt die perfect paste bij de talrijke handgemaakte frames in Europa. In de shifters, voor- en achterderailleur en crankstel werden de prachtige ornamenten gegraveerd terwijl de remmen hetzelfde bleven. Enkel de afwerking werd aangepast en naast de traditionele was nu ook een geanodiseerde vorm ter beschikking.

shimano 600 arabesque anodised

De geanodiseerde versie van Shimano 600Ex

Shimano 600Ex Arabesque

De Shimano 600Ex Arabesque groep zoals voorgesteld in een catalogus uit 1978

Ook op gebied van technologie werden aanpassingen uitgevoerd zoals het hatch-plate mechanisme waardoor de achterderailleur op éénvoudige manier kon worden verwijderd zonder de ketting te hoeven breken en een casette met een groter bereik dan de Dura Ace in combinatie met een lange kooi. Ideaal dus voor de avonturier.

Ook het balhoofd van de 600 Ex serie is verschillend van de traditionele met als gevolg dat je een speciale sleutel nodig hebt dit tot ergernis van wie eens aan zijn fiets wil sleutelen.

Shimano 600 Arabesque headset

Het speciale balhoofd van de Shimano 600 groep

De groep Shimano 600 Ex Arabesque bleef in productie tot de midden jaren 80 van vorige eeuw wanneer ze werd vervangen door de modernere Shimano 600 met Italiaans vlaggetje, ook wel Shimano 600 tricolore genoemd.

Shimano 600 Ex Arabesque 1980

De Shimano 600 Ex Arabesque zoals te zien in een catalogus uit 1980

shimano 600 Ex Arabesque

 

Imitaties door andere merken

Omdat de Shimano Arabesque groep zo populair was, kwamen ook de concurrenten van Shimano met een imitatie ervan op de markt. Hieronder zie je de versies van SunRace. Er bestond een normale en een zwarte versie. Voorlopig zijn dit de enige 2 die ik ben tegengekomen, benieuwd of er nog andere imitaties bestaan.

 

nl_NL