Van waar komt de blauwgroene kleur, ook wel Bianchi Celeste genoemd, die zo typisch is voor de Bianchi fietsen?

Bianchi carbon fiets

Moderne carbon fiets van Bianchi in de typische kleur

Bianchi Specialissima

Bianchi Specialissima uit de jaren 50 met toen al de typische kleuren

Er doen verschillende verhalen de ronde, de ene romantisch, de andere realistischer.

De kleur van de lucht rondom Milaan

De eerste theorie is dat Edoardo Bianchi op een ochtend buiten stond voor de ingang van zijn fabriek in Milaan en keek naar de blauwgroene lucht. De meeste fietsen waren toen zwart of hadden een donkere kleur en de lucht inspireerde hem om een unieke kleur te geven aan zijn fietsen.

De kleur van de ogen van koningin Margherita van Savoye

Een tweede theorie, in alle geval veel romantischer is dat Edoardo Bianchi uitgenodigd werd door koningin Margherita van Savoye om haar en de rest van de koninklijke familie met de fiets te leren rijden. Hij zou betoverd geweest zijn door de lichtblauwe kleur van haar ogen en dit kleur vervolgens gebruikt hebben om een kleur aan zijn frames te geven.

Bianchi zou haar ook een fiets als geschenk hebben gegeven. De koningin zou daarbij zo onder de indruk zijn geweest dat ze hem de toelating gaf om het koninklijke embleem te gebruiken dat sindsdien op elke Bianchi frame te zien is.

Fietsplaatje van Bianchi fietsen uit de jaren 50 met het embleem van de koninklijke familie

Modern fietsplaatje Bianchi fietsen met embleem koninklijke familie

Kleur ontstaan uit overschot aan verf

De derde theorie is misschien nog de meest geloofwaardige. Edoardo Bianchi zou uit een mengsel van blauwe en grijze verf, die een overschot was van een militaire voorraad uit de oorlogsperiode, de typische blauwgroene kleur hebben gemaakt.

En waar komt de naam “Celeste” vandaan die aan deze kleur wordt gelinkt? Celeste verwijst naar het Latijnse woord  “Caelestis”, wat hemels betekent.

 

nl_NL