In mijn toch nog korte loopbaan van verzamelaar van vintage racefietsen (sedert 2015) ben ik heel wat fietsen tegengekomen op retro marktjes, tweedehandswebsites, in verkoopzalen, bij collega verzamelaars, enzovoort die de naam dragen van een oud wielrenner.

Het is bekend dat enkele merken zijn opgericht door oud wielrenners na hun actieve loopbaan als wielrenner. Sommige zijn er zelfs bekender mee geworden dan toen ze prof wielrenner waren. Denken we maar aan Pinarello, Cinelli, Paletti, Faggin, Olmo, Battaglin.

Pinarello is wereldwijd bekend als fietsenmerk maar hoeveel zijn er die weten dat Giovanni Pinarello ooit nog profwielrenner was?

De racefietsen/frames met een naam erop van een (ex) wielrenner kunnen we feitelijk in 3 categories onderscheiden:

 • De naam van de wielrenner op het frame tijdens de loopbaan maar frame is geen eigen productie
 • De naam van de wielrenner op het frame na diens loopbaan en frame is geen eigen productie
 • De naam van de wielrenner op het frame na diens loopbaan maar frame is eigen productie

De naam van de wielrenner op het frame nog tijdens hun loopbaan maar frame is geen eigen productie

Niet veel wielrenners hadden de eer om nog tijdens hun loopbaan op een fiets van een bepaald merk te rijden waar hun naam op stond, dit was enkel weggelegd voor de grootsten zoals Eddy Merckx (Masi, De Rosa, Colnago, Kessels), Gino Bartali, Fausto Coppi, Louison Bobet, Rafael Geminiani, Jacques Anquetil, Rik Van Steenbergen en later Roger De Vlaeminck, Francesco Moser, Bernard Hinault en ook Greg Lemond.

de laatste fiets van wielergod Merckx – gemaakt door Kessels
Pistefiets met decals Gino Bartali gebruikt tijdens zijn carrière

Slechts enkelen hadden dus al tijdens hun carrière hun naam op het frame staan maar deden daar na hun loopbaan gewoon mee verder maar dan onder eigen productie. Denken we maar aan Gino Bartali, Fausto Coppi, Eddy Merckx, Francesco Moser en Greg Lemond waarover later meer.

Heel veel van die merken zijn ondertussen al verdwenen.

Eddy Merckx leende ook zijn naam aan de fietsproducenten: Dangre – Starnord uit Valenciennes en Falcon Cycles in Engeland die goedkope fietsen op de markt brachten met decals van Eddy Merckx. Zowel kinderfietsen, randonneurs, sportieve fietsen als gewone fietsen. Hieronder zie je een foto van een sportieve vrouwenfiets.

Fietsenproducent na een loopbaan als prof wielrenner

Heel wat renners zijn na hun loopbaan gestart met de productie van fietsen onder hun eigen naam: Eddy Merckx, Jan Janssen, Gianni Motta, Bernard Hinault, Greg Lemond, Francesco Moser, Pinarello, Faggin, Cinelli, Paletti, Faggin, Olmo, Battaglin, enzovoort.

Francesco Moser fiets uit de jaren 90 uit eigen productie

Slechts weinigen echter produceren nog steeds zelf fietsen. Eddy Merckx is al een tijd uit de zaak gestapt en zijn fietsbedrijf is nog niet zo heel lang overgenomen door Belgian Cycling Factory.

Prachtige Eddy Merckx fiets uit de fabriek van Eddy Merckx zelf

Ook Cicli Francesco Moser is overgenomen in 2000 en Greg Lemond na de ruzie met Lance Armstrong en Trek die hem een faillissement opleverde, produceert nu fietsen onder de naam Lemond maar daar zitten voorlopig geen racefietsen bij

In Belgie zijn er verder nog David Sport, Van Hauwaert en Vanheste alhoewel deze laatste een plakmerk is maar allen zijn ze het succes van een ex wielrenner die na zijn loopbaan een fietswinkel is begonnen.

Tot voor kort bestond ook nog het Belgische merk Fangio van Guido Reybrouck, ook een succesvolle wielrenner, maar ook dit merk behoort nu tot de lange lijst van oud wielrenners die ooit na hun loopbaan fietsen produceerden.

Ook in het moderne wielrennen zijn er enkele ex profrenners die na hun loopbaan starten met de productie van fietsen. We hadden al Eddy Merckx, Jan Janssen, Hetzelfde deden Maurizio Fondriest, Chris Boardman, Mario Cipollini en Johan Museeuw. Eens de fiets aan de haak startten ze met de productie van racefietsen. De eerste drie met succes want deze merken bestaan nog steeds.

De naam van de wielrenner op het frame na diens loopbaan en frame is geen eigen productie

Wel gebeurde het meer dat een merk een fiets op de markt bracht waarop de naam van een wielrenner stond, maar dan wel na zijn loopbaan.

Colnage voor Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck en Giuseppe Saronni.

Denken we maar aan Colnago die halfweg de jaren 70 van vorige eeuw fietsen produceerde met decals van Rik Van Looy of in 1980 fietsen voor de ploeg Boule d’Or – Colnago voorzag met decals van Roger De Vlaeminck.

Roger reed toen trouwens zelf voor dit team en behoort dus feitelijk ook een beetje tot de bovenstaande categorie met het verschil dat niet enkel hij op een Colnago reed met decals van Roger De Vlaeminck maar ook zijn ploeggenoten. Ze deden dit nog eens over voor de ploeg Eurobouw – Cambio Rino in 1980 waarbij Saronni de buizen van de Colnago’s sierde

Flandria

Ook Flandria bracht eind jaren 70 fietsen op de markt met decals van Freddy Maertens, Michel Pollentier en Marc de Meyer, wanneer dit gouden trio op het hoogtepunt van hun carriere was.

Michel Pollentier

Michel Pollentier ging zelfs nog een stapje verder en leende zijn naam aan fietsenmaker Freddy Heydens die de fietsen maakte voor de veldritploeg Kendall Oils – Dewulf (1981 en 1982) en Fina Oils – Dewulf (1983 en 1984).

Na zijn geslaagde periode bij Flandria sloot Michel Pollentier een contract af bij Splendor, ook op deze fietsen kwam zijn naam te staan.

Michel Pollentier zelf eindigde zijn loopbaan in 1984 bij de wielerploeg Safir – Van de Ven die op Colnago fietsen reed.

De lijst van van ex wielrenners die ooit hun naam leenden aan producenten die frames of fietsen maakten met hun naam erop maar nu verdwenen zijn, is dus zeer groot. Het betrof voor het merendeel plakmerken wat zoveel wil zeggen dat er enkel decals met de naam van de desbetreffende renner op kwamen.

racefiets met decals van Lucien Van Impe

Hieronder hebben wij een (niet eindige) lijst opgemaakt, suggesties zijn altijd welkom want er ontbreken er zeker en vast.

 • Bernard Hinault
 • Jean Stablinsky
 • Luis Ocana
 • Jacques Anquetil
 • Eric Vanderaerden
 • Bahamontes
 • Marcel Kint
 • Freddy Maertens
 • Richard Depoorter
 • Richard Virenque
 • Claude Criquielion
 • Girardengo
 • Roger De Vlaeminck (La Gitane)
 • Lucien Van Impe

Hieronder nog enkele foto’s. Heb je zelf een fiets met een decal van een ex wielrenner stuur ze mij dan gerust door

nl_NL