Cannondale, Trek, Merida, Giant, Specialized, Lapierre, Factor, Ridley, Scott, Canyon, BMC, Cervélo. Het zijn de fietsmerken waarmee de prof wielrenners in de Pro Tour mee rijden. Het zijn stuk voor stuk redelijk jonge fietsmerken die de oudere historische fietsmerken uit het profpeloton hebben verdreven.

De enige historische merken die nog enigszins stand houden zijn voornamelijk Italianen: Colnago, Bianchi, Pinarello, De Rosa, Willier naast het Belgische Eddy Merckx dat overgenomen is door Ridley.

Peugeot, Gitane, Mercier

Maar waar zijn die andere legendarische fietsmerken gebleven? Het Franse Peugeot, Gitane, Mercier, motobécane (MBK vanaf 1984), Vitus zijn al een tijdje verdwenen.

Mercier verdween in 1983 uit het prof peloton na maar liefst 48 jaar sponsoring. De bekendste wielrenner die met het merk reed was zonder twijfel de eeuwige 2de Raymond Poulidor, maar ook Antonin Magne, Rik I en Rik II, Joop Zoetemelk reden op een Mercier racefiets.

Raymond Poulidor Mercier

Raymond Poulidor op zijn roze Mercier racefiets

Ook Gitane is al een tijdje verdwenen bij de profs. De laatste keer dat Gitane een Pro Tour wielerploeg sponsorde was in 2001: La Française des Jeux. Heel wat kampioenen reden op een Gitane koersfiets: Bernard Hinault, Greg Lemond, Joop Zoetemelk, Jacques Anquetil, Laurent Fignon, Lucien Van Impe, Rik Van Looy, …

Bernard Hinault op zijn Gitane

Motobécane dat vanaf 1984 MBK heette was sponsor van de lotto ploeg van 1990 tot 1992 met onder andere Johan Museeuw. Daarvoor was de sponsor Vitus dat ook al verdwenen is uit het prof milieu. Op een Vitus fiets reed onder andere Sean Kelly.

De MBK fiets van Johan Museeuw toen hij voor de wielerploeg Lotto reed

Peugeot, het Franse merk dat het langst in het prof wielrennen aanwezig was, hield het voor bekeken in 1999 toen het stopte met sponsoring van de Franse wielerploeg Festina. Misschien had de dopingaffaire uit 1998 er wel mee te maken. Feit is dat sedertdien geen Peugeot fietsen meer te zien zijn bij de profs.

Laurent Brochard bij het team Festina Peugeot

Van Belgische kant is Ridley weliswaar een vaste waarde geworden maar Eddy Merckx is de enige die nog is overgebleven. Flandria, Groene Leeuw, Novy zijn al lang verdwenen en U-Scanini waar ooit nog onder andere Eric Vanderaerden mee reed is volledig verdwenen.

Geen enkel Nederlands fietsmerk meer

De Nederlandse merken doen het nog slechter. Prof wielrenners reden ooit rond met Gazelle en Concorde (meer info over Concorde) maar die periode is al een tijdje achter de rug. Onder andere Jan Raas en Hennie Kuiper boekten ooit successen op een Gazelle Champion Mondial en de bekende PDM wielerploeg reed in de jaren 80 op Concorde racefietsen.

De Concorde fiets van Sean Kelly tijdens zijn periode bij het PDM team

Andere merken die verdwenen zijn uit het prof wielrennen of zelfs helemaal niet meer bestaan zijn Legnano, Maino, Benotto, Fréjus, Raleigh, Bottecchia, Gios Torino, Masi, Rossin

Als vintage racefiets liefhebber die ook een moderne aluminium Bianchi bezit, doet het toch wel wat pijn om te zien hoe deze multinationals de ooit zo bekende historische fietsproducenten hebben verdreven en daarmee een stuk geschiedenis van het wielrennen.

Een tendens die is ingezet met de massaproductie in Taiwan vanaf de jaren 70.

 

nl_NL