Stel je voor dat je je hebt ingeschreven voor een vintage wielerevenement zoals Eroica in Italië en je wordt aan de start tegengehouden omdat je fiets niet volgens het reglement is. Een tegenslag die je maar al te graag wenst te vermijden omdat Italië niet naast de deur ligt.

En het moet gezegd het reglement van Eroica is redelijk streng en aan de start worden alle fietsen zorgvuldig gecontroleerd.
Maar met welk vintage racefiets mag je nu deelnemen? Moet je een worstenhelm aandoen? Klopt het dat ook aluminium fietsen zijn toegelaten?

Op al deze vragen geven we je in onderstaand artikel een antwoord. Het is duidelijk dat deze regels gelden voor bijna alle vintage wielerevenementen of retro rondes.

Fiets volgens het reglement en toegelaten
Fiets niet volgens het reglement en niet toegelaten

Fietsen van vóór 1988

De racefietsen moeten van vóór 1988 zijn. De reden daarvoor is dat vanaf dan het zogezegde moderne wielrennen start met de overgang naar ingewerkte remkabels, klikpedalen en meer en meer het gebruik van aluminium en titanium voor de frames.

De regels zijn wel voor discussie vatbaar. Ik heb bijvoorbeeld een racefiets van 1983 met een Shimano 600 Ax groep waarbij de remhendels reeds in het stuur zijn ingebracht voor meer aerodynamica. Shimano kwam met deze groep uit in 1982, 5 jaar eerder dus dan het begin van het moderne wielrennen.

Heeft je racefiets voor deelname een stalen frame dan ben je al goed gestart, evenwel is ook een aluminium frame toegelaten op voorwaarde dat de buizen in de lugs gelijmd of geschroefd zijn. Met andere woorden Italiaanse Alan of Franse Vitus fietsen van vóór 1988 zijn toegelaten. Een voorbeeld vind je hieronder.

Niet ingewerkte remkabels

De remkabels mogen niet ingewerkt zijn in het stuur en moeten dus zichtbaar uitsteken. Ze mogen daarentegen wel zijn ingewerkt in het frame.

Geen klikpedalen

Klikpedalen zijn absoluut niet toegelaten, enkel de klassieke pedalen met riempjes die de schoen vastsnoeren in het pedaal zijn toegelaten. Wil je rijden zonder riempjes dan kan dit natuurlijk ook.

Versnellingshendels op de schuine buis

De versnellingshendels (shifters) moeten op de schuine buis zijn bevestigd. Het moderne Shimano Total Integration (STI) system is dus niet toegelaten.


Een alternatief zijn de shifters aan het einde van het stuur zoals gebruikt werd in de cyclocross. Ook hier geldt echter dat ze van vóór 1980 moeten zijn.

Zowel tubes als bandjes toegelaten

Het doet er niet toe of je fiets tubes of banden heeft al moet ik toegeven dat ik liever met een tube rijd op de onverharde strade bianche. Je hebt minder kans op lekrijden. Zorg er wel voor dat je tubes goed vastgekleefd zijn.

Geen wielen met hoge velgen

De velgen van de wielen mogen slechts 20mm hoog zijn en moeten minimum 32 spaken hebben. Vento of Shamal wielen zijn dus verboden.

De wielen mogen van hout, staal of alumimium zijn.

Geen moderne zadels

Het zadel moet niet verplicht van vóór 1988 zijn maar dan moet het wel een klassiek model zijn. Carbon zadels zijn zowiezo niet toegelaten.

Aangepaste tandwielen

Zowel de tandwielen vooraan als achteraan (pion, losse kroontjes) mogen worden aangepast en het is dan ook aangeraden om vooraan een 39 en achteraan minimum een 21 te plaatsen omwille van de verschrikkelijk steile hellingen.

Remmen en remgrepen

De remmen en remgrepen moeten niet uitdrukkelijk van vóór 1988 zijn. Wel moeten ze passen bij de racefiets. Het allerbelangrijkste is dat de remmen goed functioneren want er zitten heel wat snelle en gevaarlijke afdalingen in het parcours.

Geen mountainbikes

Mountainbikes, alhoewel die er ook al waren vóór 1988, mogen niet gebruikt worden voor deelname aan de Eroica. Voor het kortere parcours van 46km zijn andere fietsen wel toegelaten zoals gewone vrouwen- en herenfietsen, bakfietsen, plooifietsen, … op voorwaarde dat ze in staal zijn.

Moderne fietsen in vintage stijl

Ook een moderne vintage stalen fiets is toegelaten wanneer ze voldoet aan alle bovenstaande voorwaarden. Enkele jaren geleden heeft het Italiaanse Bianchi een nieuw vintage Eroica model op de markt gebracht dat volledig volgens het Eroica reglement is.

De moderne Bianchi Eroica

Moderne helm mag

Enige uitzondering op het reglement is het dragen van een moderne helm omdat de veiligheid het allerbelangrijkste is. Wil je volledig in stijl zijn met het premoderne wielrennen dan gebruik je een worstenhelm

Vintage kledij

Voor een vintage wielerevenement is het natuurlijk de bedoeling dat je je kleedt in de stijl van toen, namelijk een wollen fietsbroek en -trui maar moderner mag ook wel als het maar geen moderne lycra trui en broek is.

Fiets en kledij volledig conform het reglement

Beschik je over een vintage koerspetje, zonnebril, schoenen en handschoenen dan ben je volledig klaar voor het evenement

Heb je geen vintage koersschoenen dan kun je nog altijd met een sportieve schoen rijden, let er wel op dat de zool hard is.

Heb je nog vragen of wil je een vintage koersfiets huren, inclusief kledij dan kun je bij ons terecht. Stuur een berichtje en we nemen contact met je op.

nl_NL