Een tijd geleden bezochten we tijdens onze zomervakantie in de Provence het kleine dorpje Pernes Les Fontaines in Frankrijk en kwamen daar tot onze verrassing een wielermuseum tegen, natuurlijk was ik niet te houden en het resultaat was dat ik de ganse familie min of meer verplichtte om ook een kijkje te nemen in dit mooie museum.

De liefde voor vintage racefietsen heb ik tot nu toe nog niet kunnen overbrengen op hen maar daarvoor heb ik nog alle tijd.

Het museum heet Musée Comtadin du cycle en bevindt zich in een historisch hotel uit de 16de eeuw. De toegang was (toen nog) gratis en je vindt er een overzicht van de geschiedenis van de fiets vanaf midden 19de eeuw te starten met de vélocipède van Pierre Michaux uit 1869 en te eindigen met een tijdritfiets uit carbon.

Er is een grote collectie te bewonderen van randonneuses, vooral uit de jaren 60 van vorige eeuw toen deze in de mode waren, van tandems met als pronkstuk de tandem uit 1899 van Cottereau en van racefietsen van de historische Franse merken die ooit de Tour de France domineerden zoals Thomann, Helyett, Lejeune, Peugeot, Mercier en Gitane.

Natuurlijk zijn er ook Italiaanse racefietsen te zien zoals Colnago, Bianchi, Pinarello, De Rosa, enzovoort. Daarnaast vindt je er ook een mooi aanbod van uitvindingen op gebied van remmen en derailleurs.

Ben je op vakantie in de Provence in de buurt van de Mont Ventoux dan moet je zeker een ommetje rijden om dit museum te bezoeken, contacteer best op de website de openingsuren want het museum is niet altijd open.

Praktische informatie

Het museum Musee Comtadin Du Cycle bevindt zich in l’Hotel de Cheylus – Place de la Juiverie 23 te Pernes Les Fontaines (link google maps)

Toegang gratis

Website Musée Du Cycle > www.museeducycle.fr

nl_NL