Een leuke fietsroute in West Vlaanderen in het Brugse ommeland rond de streek van Jabbeke is de Romain Maes fietsroute. Deze naam zal, vermoed ik, weinig zeggen bij de wielerliefhebber tenzij de echt fervente die erg geïnteresseerd is in de geschiedenis van het wielrennen.

Romain Maes fietsroute

Romain Maes was een Vlaamse wielrenner uit Zerkegem (1912 – 1983) die opgroeide in een gezin van maar liefst 13 kinderen waar Sylveer Maes niet toe behoorde. Ondanks dezelfde familienaam zijn beiden dus geen familie wat hen er niet van weerhield om samen enkele jaren op de piste te rijden als duo. Romain Maes begon op zijn 17de met koersen en werd beroepsrenner in 1933 bij de wielerploeg Alcyon.

Winnaar van de Tour de France 1935

Zijn belangrijkste overwinningen zijn het eindklassement in de omloop van het Westen in 1933, een etappe in Parijs Nice van 1934, enkele etappes in de Tour de France van 1935 en 1939 maar vooral de eindoverwinning van de Tour de France 1935. Het jaar daarvoor was Romain Maes al op weg om een goed eindklassement te rijden in de Tour van 1934 maar werd hij door een valpartij verplicht om op te geven.

Romain Maes

Romain Maes wordt gefeliciteerd met de eindwinst in de Tour de France 1935

In de Tour de France van 1935 behaalde hij naast het eindklassement, maar liefst 3 etappe overwinningen. Bij zijn thuiskomst in Zerkegem werd Maes dan ook hartelijk ontvangen en zijn overwinning uitbundig gevierd. Dit gebeurde niet alleen in zijn geboorteplaats maar ook in Brugge en in Oostende.

De carrière van Romain Maes kon zelfs nog veel groter geweest zijn moest hij enkele keren gespaard gebleven zijn van ongeluk en pech: in Parijs Roubaix van 1936 kwam hij als eerste over de finish maar werd Georges Speicher onterecht door de jury als overwinnaar aangewezen.

In de Tour de France van 1934 en 1939 viel hij telkens hard waardoor hij moest opgeven en in 1938 leek hij in Parijs Brussel op weg naar winst maar vergiste hij zich in het aantal eindrondes op de piste waardoor Marcel Kint met de overwinning aan de haal ging.

Om de Tour overwinning van Romain Maes te eren besloot de gemeente Jabbeke in 2012 om een bewegwijzerde fietsroute uit te stippelen die de over de wegen gaat waar Maes zijn trainingsritten afwerkte. De tocht is 41 km lang en start in Zerkegem waar Maes geboren is. Via Zerkegem rijd je naar Jabbeke, Snellegem, Varsenare en Stalhille terug naar Zerkegem.

Romain Maes fietsroute

Je rijdt er op aangename smalle straatjes tussen akkers van het ene dorp naar het andere waarbij je onder meer langs het ouderlijke huis (Gistelsesteenweg 500 te Zerkegem), het kanaal Gent-Brugge-Gent en het fietsmuseum de Velodroom passeert. Dit laatste heeft een enorme collectie aan vintage fietsen maar is enkel te bezoeken op afspraak (meer info).

In elk dorp dat je passeert is er wel een café waar je even kan stoppen voor een lekkere verfrissing. In Zerkegem zelf, op het centrale kerkplein recht tegenover café Les Tzars staat een monument ter nagedachtenis van Romain Maes. Het kunstwerk symboliseert zijn doorzettingsvermogen en elegante rijstijl.

Monument Romain Maes

Hieronder vind je een overzicht van het parcours van de Romain Maes fietsroute

Romain Maes fietsroute

Je kan dit ook downloaden op de website van de gemeente Jabbeke op de volgende link > fietsroute Romain Maes 42km

nl_NL