In 2019 werd het museum “Museo del ciclismo Gino Bartali” in Ponte a Ema, een deelgemeente van Firenze geopend. Gino Bartali werd immers geboren in deze deelgemeente en woonde er zijn ganse leven.

Na zijn dood in 2000 vonden zijn fans voor het leven (l’associazione amici del museo Gino Bartali) dat het hoogtijd was om een museum op te richten gewijd aan deze grote kampioen.

Na lange onderhandelingen en een administratieve rompslomp werd in 2019 eindelijk het museum geopend. Aangezien het museum geopend wordt door vrijwilligers is het slechts beperkt open: op vrijdag, zaterdag en zondag slechts van 10.00 tot 13.00, zaterdag tot 14.00. Het voordeel is wel dat de toegang (momenteel nog) gratis is.

Overzicht geschiedenis van de fiets

In het museum vind je allerlei historische fietsen en modellen zoals de loopfiets, de grote Bi, legerfietsen, transportfietsen en werkfietsen zoals gebruikt door de messenslijper maar ook prototypen van versnellingsapparaten, verstelbare cranks.

Fiets van de messenslijper van het merk Legnano
Prototype van een versnellingsapparaat zonder derailleur

Uitleg over deze fietsen kun je krijgen via de app van het museum, je kunt deze downloaden op je smartphone, info hierover kun je verkrijgen bij de infobalie aan de ingang.

Ook vind je er een motorfiets van het merk Bartali waar Gino ooit mee rondreed. Gino produceerde naast fietsen namelijk ook motorfietsen, dit slechts gedurende een korte periode: van 1953 tot 1961.

Persoonlijke motor van Gino Bartali van zijn eigen merk

Collectie historische racefietsen

De grootste aandacht gaat natuurlijk naar de stalen racefietsen die gebruikt werden in de tijd van Gino Bartali. Ook een aantal persoonlijke fietsen van Bartali zijn te bewonderen alsook persoonlijke attributen die hij gebruikte in zijn lange loopbaan: wielertruitjes, medailles, bekers, …

Natuurlijk komt ook zijn legendarische tegenstander Fausto Coppi in beeld en er is zelfs een truitje van Il Campionissimo te bewonderen wanneer hij wereldkampioen achtervolging werd op de piste.

Ook zijn er een aantal racefietsen tentoongesteld van het merk G. Bartali die vanaf 1949 op de markt werden gebracht door het bedrijfje Fratelli Santamaria uit Novi Ligure in samenspraak met Gino. Tot aan het einde van zijn loopbaan reed Gino met zijn eigen fietsen in zijn eigen ploeg.

Pistefiets van Gino Bartali van zijn eigen merk

Het museum is vooral interessant om de fietsen en de componenten te bewonderen die gebruikt werden in de tijd van Gino Bartali maar over het leven zelfs van deze legendarische renner komt niet veel aan bod, wie weet of er in de toekomst wel een zaal gewijd zal zijn aan zijn heldendaden tijdens WOII toen hij veel Joden van de deportatie redde.

Praktische informatie

Adres: Via Chiantigiana 177 – 50126 Firenze

Openingsuren:

  • vrijdag en zaterdag: 10.00 – 13.00
  • zondag: 10.00 – 14.00

Toegangsprijs: gratis

Website: www.ciclomuseo-bartali.it

Kom je met de auto houd er dan rekening mee dat er geen parkeerplaats is en dat je je auto in de buurt zal moeten achterlaten wat niet evident is.

nl_NL