Tijdens mijn citytrip naar Bologna had ik een uitstap uitgestippeld naar de fietsenwinkel van Paletti in Modena dat slechts een 20tal minuutjes van Bologna is verwijderd.

Ik bewonder al jaren deze prachtige fietsen en nu kon ik dus eindelijk eens de winkel van de familie Paletti bewonderen. Een eigen exemplaar zal ik wel nooit in handen krijgen omdat ze schaars zijn en een serieus prijskaartje hebben

Toen ik toekwam bij de winkel die langs een drukke baan ligt, moest ik toch even slikken, de winkel was inderdaad een fietsenwinkel maar niet zoals ik me had voorgesteld. Geen prachtige etalage, geen mooi ingerichte winkel maar een verouderde winkel die deed denken aan de jaren 80 met een koude stenen vloer, bijna geen posters of foto’s, geen attributen of accessoires.
Zelfs geen opschrift van Cicli Paletti aan de gevel, wel een bord met het bekende logo van de speelkaarten.

Winkel en atelier van Paletti in Modena
Een beetje een verouderd bord geeft wel degelijk aan dat je bij Cicli Paletti bent

Is dit de winkel en werkplaats waar Luciano Paletti, één van de meest innovatieve fietsenmakers in zijn tijd, zijn pareltjes samenstelde en verkocht?

Gelukkig maakte het aanbod aan vintage stalen racefietsen alles goed. Zo’n groot aanbod aan Paletti pareltjes had ik nog nooit in levende lijve gezien. Ook een versie van de innovatieve tijdritfiets uit 1983 waarbij de remklauwen niet te zien zijn en zijn ingewerkt in het frame stond er tentoongesteld.

Modern en vintage bij elkaar in de winkel van Paletti

Geschiedenis Cicli Paletti

De geschiedenis van Cicli Paletti begint feitelijk in 1972 wanneer Luciano Paletti het atelier van Orazio Grenzi in Vaciglio overneemt. Grenzi had namelijk op vraag van de ondernemer Eugenio Rampinelli de leiding van het bekende 3ttt op zich genomen.

De eerste jaren krijgen de fietsen die door Luciano worden gemaakt decals opgeplakt waarop Paletti/Grenzi staat. Het vak had Luciano geleerd in de jaren 60 bij onder andere Ernesto Colnago en Orazio Grenzi, daarvoor had hij het geprobeerd als wielrenner maar zonder succes.

Van zodra hij met de wielerwereld in contact kwam was hij gefascineerd door de techniek van de fietsen zelf en besefte dat hij daar meer succes kon mee hebben dan als wielrenner.

Eén van de eerste fietsen gemaakt door Luciano Paletti

Dromen van een racefiets zonder kabels

Van bij het begin experimenteerde Luciano met innovaties en droomde ervan om een racefiets te bouwen waarbij alle rem- en versnellingskabels waren ingewerkt in het frame. Dankzij zijn vriendschap met Grenzi kwam hij in contact met ingenieur Ognibene die hem hielp om zijn innovatieve ideeen te ontwikkelen.
Wat volgde was een resem aan patenten en brevetten.

In 1978 verkreeg hij een patent om de voorderailleur rechtstreeks te bevestigen aan het frame zonder een beugel. Daarvoor werd de voorderailleur met een soort beugel vastgemaakt rond het frame. Bovendien kon de derailleur in de hoogte geregeld worden.

In de jaren 80 kreeg hij een patent op versnellingshendels waarbij de kabels rechtstreeks in het frame werden gemonteerd en dus niet meer zichtbaar waren.

Let op de versnellingskabels die niet zichtbaar zijn en ingewerkt zijn in het frame

Hetzelfde wilde Luciano bereiken voor de remmen wat resulteerde in een prototype zonder zichtbare kabels en remklauwen dat werd voorgesteld op de beurs van Milaan in 1983. Een modernere versie van dit prototype is nog steeds te bezichtigen in de winkel in Modena.

Het prototype zonder kabels en zichtbare remmen zoals te zien was op de beurs van Milaan in 1983 – archief Paletti
Een modernere versie van het prototype zoals te zien is in de winkel van Paletti

Van bij het begin heeft Luciano steeds een enorme aandacht geschonken aan details en afwerking. Ook bleef hij experimenteren om zijn frames zo licht en stevig mogelijk te maken. Dit resulteerde in de Paletti Meteor waarbij hij in samenspraak met de buizenfabrikant Oria een geprofileerde buis ontwikkelde die lichter en stijver was dan een gewone ronde buis.

De Paletti Meteor

Michele Paletti – de volgende generatie

Helaas is Luciano Paletti overleden in 2015 maar gelukkig is de zaak verdergezet door zijn zoon Michele die al vanaf zijn 13de mee met zijn vader in de zaak werkte.
Michele was zelf gebeten door de wielermicrobe en is zelfs 2 seizoenen prof renner geweest, eerst bij Ariostea in 1993 en daarna bij Mapei Clas in 1994.

Michele Paletti met Marco Pantani – archief Paletti

In 1982 richtte Luciano de wielerploeg Cicli Paletti Team op die jeugdrenners begeleidt en opleidt. De niet onbesproken Riccardo Riccò reed bij dit team in zijn jeugdjaren.

Bekendste modellen

Tenslotte vind je hieronder nog een overzicht van de bekendste modellen en enkele foto’s van de prachtige Paletti fietsen.

Paletti Modello Super Prestige

Paletti Ghibli met buizen Oria Cromo Mannesman

Paletti Strada type Concord met buizen Columbus Multishape

Paletti Modello D’oro 2000

Paletti Meteor

Paletti Strada

Het oude logo van Paletti
Het nieuwe logo van Paletti sedert ??

Bronnen

Frameteller.it > link naar Paletti geschiedenis

B&G Legendary Bicycles > link naar Paletti bicycles

Officiele webiste Cicli Paletti > Ciclipaletti

nl_NL