Het vintage wielerevenement Eroica in Gaiole in Chianti in Toscane dat iedere 1ste zondag van het jaar plaats heeft is het walhalla voor iedere wielerliefhebber met een voorkeur voor vintage koersfietsen.

Het festival duurt van donderdag tot en met zondag, met op zondag alle ritten van het festival zelf. De dagen ervoor en ook op zondag is er een vintage fietsmarkt, muziek, theater en overal staan er foodtrucks opgesteld met typische Italiaanse gerechten.

Eroica Gaiole vintagefiets

Op zondag, de dag van het fietsen kun je kiezen uit 5 parcours waarvan het lastigste parcours, de Eroica genaamd, de ultieme uitdaging is.

  • 46 km: parcours Mini Chianti (Passeggiata Valle del Chianti)
  • 81 km: kort parcours Gallo Nero (Percorso corto Gallo Nero)
  • 106 km: parcours Val d’Arbia (Percorso Cento Val d’Arbia)
  • 135 km: parcours Medium (Percorso Medio – Crete)
  • 209 km: lang parcours of Eroica (Percorso Lungo)

Hieronder beschrijven wij de route Gallo Nero

Route info

  • Start- en aankomstplaats: Gaiole in Chianti
  • Afstand: 81km waarvan 35km strade bianche
  • Hoogteverschil: 1560 meter
Map Gallo Nero Eroica

plan route aanduiding Gallo Nero Eroica

Hoogteprofiel parcours Gallo Nero

Hoogteprofiel parcours Gallo Nero

Tijdens het evenement Eroica Gaiole moet je starten tussen 08.00 en 09.30 en zijn er 2 bevoorradingen langs het parcours.

Ook tijdens deze route fiets je een groot stuk op het parcours van de Eroica. Het eerste deel overlapt de Mini Chianti tot aan het dorpje Vagliagli waar je recht door blijft rijden in plaats van naar rechts richting Carpineto. Je blijft dus simpelweg de borden van de Eroica volgen tot aan Radda in Chianti.

Na de afdaling in Radda in Chianti rijd je aan het rondpunt niet rechtdoor maar neem je een bocht van 180° en rijd je richting Panzano in Chianti en Greve in Chianti waarbij je praktisch onmiddellijk een bruggetje onder door rijdt. In het pittoreske dorpje Panzano in Chianti draai je naar rechts en na enkele kilometers krijg je opnieuw een strook strade bianche voor de voeten geschoven. De weg blijft praktisch de ganse tijd stijgen tot aan het kleine gehucht Volpaia.

Volpaia Toscana

Het kleine gehucht Volpaia

Het begin van de klim is het mooist, dan rijd je tussen het typische Chianti landschap met wijnvelden, olijfbomen, cypressen en rustieke boerenwoningen. Daarna verandert het landschap in bos. De strade bianche zijn breed en goed berijdbaar al blijven het natuurlijk gravelwegen.

Panzano in Chianti Strade bianche

Vanuit Volpaia volgt een afdaling op asfaltwegen tot aan de hoofdweg waar je links afdraait richting Radda in Chianti, vanaf daar zit je terug op het parcours van de Eroica en volg je de borden tot aan de eindstreep.

Wil je de rit zelf rijden tijdens je verblijf in Toscane dan kun je dit door op onderstaand beeld te klikken waardoor je op de pagina terechtkomt met een link naar de download voor je fietscomputer met GPS toestel.

Wil je de fietsroute rijden zoals de deelnemers van de Eroica dan doe je dit natuurlijk op een vintage racefiets. Houd je van comfort maar wil je er toch een beetje snelheid inhouden dan doe je dit best op een gravelbike of een elektrische mountainbike.

nl_NL