Het vintage wielerevenement Eroica dat ieder jaar plaats heeft op de 1ste zondag van oktober, heeft er sinds een aantal jaar een nieuwe route bij: de mini Chianti. Deze route is voor wie de sfeer van het evenement en van de prachtige Chianti streek wil opsnuiven maar niet echt grote afstanden gewoon is. Een andere naam voor deze route is dan ook de passeggiata valle del Chianti wat zoveel betekent als een wandeling in de Chianti valei.

plannetje Mini Chianti Eroica

Deze mini Chianti is namelijk slechts 45km waarbij je een hoogteverschil aflegt van net geen 700m. Wel krijg je een groot gedeelte strade bianche (ongeasfalteerde wegen) voor de voeten geschoven, namelijk 22km. Net niet de helft.

Route info

Start- en aankomstplaats: Gaiole in Chianti

Afstand: 46km waarvan 22km strade bianche

Hoogteverschil: 682 meter

Hoogteprofiel Mini Chianti Eroica

Hoogteprofiel Mini Chianti Eroica

Tijdens deze route fiets je voor het grootste gedeelte op het parcours van de lange afstand (209km). De start is gewoonlijk tussen 08.00 en 09.30 en op deze route is er 1 bevoorrading voorzien.

Startplaats en aankomst is het marktplein Piazza Ricasoli. Van daaruit vertrek je naar links en volg je steeds de borden van de Eroica waarbij je de eerste strade bianche krijgt ter hoogte van het wijnkasteel Castello di Brolio. Net voor de gravelstrook zie je aan je linker kant het Eroica Café waar je eventueel even op adem kunt komen na de klim.

Castello di Brolio Gaiole in Chianti

Het prachtige kasteel Castello di Brolio

Agribar Brolio

Het Eroica café

Op het hoogste punt, ter hoogte van het kasteel dus, krijg je een lange afdaling, eerst nog op strade bianche maar daarna op asfalt. Ter hoogte van Pianella krijg je de volgende gravelstrook en dus meteen de volgende beklimming. Nu bevind je je feitelijk op de terugweg van het lange parcours. Ter hoogte van Pievasciata zie je aan de linker kant de ingang van het Parco delle Sculture, een openluchtpark met tal van kunstwerken.

Strade bianche Pianella

strade bianche temidden van de olijfboomgaarden en boerderijen

Na enkele honderden meters van asfalt krijg je opnieuw een lange strook strade bianche, dit keer hoofdzakelijk vlak. Ter hoogte van het dorp Vagliagli sla je rechts af richting Carpineto en krijg je bijna onmiddellijk een lange afdaling op gravel. Het eerste gedeelte is nog goed berijdbaar met een koersfiets maar na slechts enkele kilometers wordt de weg slechter en slechter en is de kunst om niet lek te rijden.

De weg zit vol met uitstekende stenen en de wielen van je fiets krijgen het hard te verduren. Een mountainbike of gravelbike is hier beter geschikt. Verbetering zit er niet in tot aan de provinciale weg SP408 di Montevarchi waar je naar links rijdt richting startpunt.

Dit is wel een mooie rit waarbij je heel wat prachtige zichten krijgt op de wijnvelden, -kastelen en olijfboomgaarden. Het laatste gedeelte strade bianche vind ik persoonlijk niet geschikt om te doen met een koersfiets.

Wil je de rit zelf rijden tijdens je verblijf in Toscane dan kan je het parcours downloaden op je fietscomputer met gps, Heb je bovendien een Garmin toestel dan kun je klikken op onderstaande map waardoor je rechtstreeks op de pagina van de rit met alle gegevens over het parcours, het hoogteprofiel, … terechtkomt.

nl_NL