Een volledige geschiedenis over de Tour de France schrijven is een gigantisch werk en het zou enorm veel tijd kosten. Daarom richt ik me op de belangrijkste gebeurtenissen en feiten vanaf de start van de Tour tot het ontstaan van het moderne wielrennen.

1903: de eerste Tour

In 1903 gaat de eerste Tour de France officieel van start. Er zijn slechts 60 deelnemers en er staan slechts 6 ritten op het programma maar dan wel van rond de 400km. Er wordt dus bijna altijd ’s nachts gestart.

De eerste winnaar is de Italo Fransman Maurice Garin die maar liefst de helft van de etappes op zijn naam schrijft en met bijna 3 uur voorsprong op de 2de wint. Dit is nog steeds de grootste marge uit de geschiedenis van de Tour. De gemiddelde snelheid van deze eerste editie is iets meer dan 25km/u en de laatste renner eindigt op maar liefst 64 uur van Garin. Hallucinante cijfers!

1904: de 5de wordt winnaar

In 1904 wint Maurice Garin opnieuw de Tour de France maar hij wordt, samen met de eerste 5 in de eindrangschikking, enkele maanden later uit de uitslag geschrapt omdat bleek dat ze de trein genomen hadden gedurende één van de lange etappes.

Meteen wordt de pas 19-jarige Fransman Henri Cornet als winnaar uitgeroepen, nog steeds de jongste in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Komt er nog bij dat de geschorsten alle ritten hadden gewonnen waardoor er dus ook geen ritwinnaars werden uitgeroepen.

1905: de Tour van vernieuwing

2 vernieuwingen in de Tour van 1905, de ene al spectaculairder dan de andere. De eerste is de uitslag op basis van punten en niet meer op tijdsverschil. Dit volgens Henri Desgrange om de Tour spannender te maken.

De 2de vernieuwing is echter de meest revolutionaire, namelijk de invoering van de Ballon d’Alsace, de eerste echte col in de Tour. De allereerste die boven komt op deze col is de Fransman René Pottier die als enige geen voet aan de grond dient te zetten en een gemiddelde haalt van 20km per uur.

Rene Pottier, Tour de France 1905. (Photo by Branger/Roger Viollet/Getty Images)

Als je bedenkt met welk verzet de renners toen reden is dat een echt huzarenstukje.

1906: krachtmens René Pottier

Na zijn krachttoer van 1905 op de Ballon d’Alsace wint René Pottier zijn allereerste en tevens allerlaatste Tour want enkele maanden later pleegt hij zelfmoord. Hij kon het niet verkroppen dat zijn geliefde er met een ander is vandoor gegaan.

Ook in 1906 wordt een vernieuwing doorgevoerd die we tot op heden nog steeds zien: namelijk de invoering van de rode vod voor de laatste kilometer. Toen was het nog iemand die met een vlag zwaaide.

1907: de eerste keer buiten Frankrijk

In 1907 wint Lucien Georges Mazan, alias Petit-Breton de eerste van zijn 2 Tour overwinningen. In deze Ronde van Frankrijk zit ook voor de eerste keer een etappe buiten de landsgrenzen, namelijk in Zwitserland.

In de Tour van 1907 heeft voor het eerst ook een ex-aequo plaats. In een millimetersprint tussen Louis Trousselier en Emile Georget geraakt de jury er maar niet uit wie uiteindelijk heeft gewonnen en roept dan maar beiden als winnaar uit.

 

nl_NL