Een versleten trapaslegering geeft tijdens het ronddraaien van de pedalen een rauw knarsend geluid. Rijd hier niet mee door, maar vervang de trapaskogels zo snel mogelijk.

De lagering heeft twee cups: een as met conen, een borgring en kogels. Draai de rechtercup, achter het kettingwielblad, met de wijzers van de klok mee, los. De andere cup, welke instelbaar is en geborgd wordt door een ring, moet tegen de wijzers van de klok in worden losgedraaid.

opbouw trapas

De trapaskogels zijn meestal 6mm in diameter. Trapassen hebben geen standaard lengte; het is daarom noodzakelijk de oude onderdelen mee naar de winkel te nemen ter vergelijking als u nieuwe gaat kopen.

Controleren en vervangen van een trapaslegering

 • Materiaal: nieuwe trapas, linker en rechter cup kogels, vet
 • Gereedschap: hamer, hard stuk hout, centerpons, sleutel voor de spiemoer, plastic hamer, sleutel voor de borgring, sleutel om de instelcup af te stellen

vervangen trapas fiets

 1. Verwijder de ketting door de verbindingsschakel te verwijderen (meer info in artikel controle en vervangen fietsketting). Draai de spiemoeren van de crankspieën los en verwijder de moeren en sluitringen.
 2. Tik de spie eruit, gebruik een blokje hout om daarmee te voorkomen dat de draad beschadigd raakt. Drijf de spieën er geheel uit met behulp van een centerpons.
 3. Neem het kettingwielblad met crank eraf. Indien het vastzit, houd dan de andere crank vast en haal het kettingwielblad met crank heen en weer op de trapas.
 4. Als blijkt dat de linker crank erg vastzit, tik dan met een plastic hamer de crank eraf, sla zo dicht mogelijk met de hamer bij de trapas tegen de crankarm.
 5. Maak gebruik van een haakse sleutel en haak deze in de nokken van de borgring. Draai de ring tegen de richting van de wijzers van de klok in, om de ring te verwijderen.
 6. Leg de fiets op de zijkant met de kan van de instelcup naar boven en draai de instelcup met een sleutel los. Houd de as tegen de cup als de cup wordt verwijderd.
 7. Demonteer de as en de cup, gebruik één hand om de kogels op te vangen. Indien in de bracket enige kogels achterblijven, werk ze er dan alsnog met de vinger uit.
 8. Draai, als alle kogels zijn verwijderd, de vaste cup met een rechtsomgaande beweging met een sleutel los. Indien er een smeernippel is aangebracht, verwijder die dan ook.
 9. Onderzoek de conen die op de as zijn gemonteerd, de twee cups en de trapaskogels. Vernieuw alle onderdelen van de trapas die sporen van slijtage vertonen.
 10. Monteer de vaste cup en breng vet aan. Breng met een vinger door het gat van de cup het juiste aantal kogels aan. Zorg voor een gelijkmatige verdeling van de kogels in de cup.
 11. Breng ook weer vet aan in de instelcup en breng ook hier weer het juiste aantal kogels op zijn plaats. Plaats het korte uiteinde van de trapas in de cup.
 12. Laat de trapas voorzichtig zakken in het brackethuis. Zorg dat de vaste kogels in de vaste cup nog op hun plaats liggen. Draai vervolgens de instelcup in het brackethuis.
 13. Draai de instelcup rechtsom aan, om speling van de trapas te voorkomen. Zorg er echter voor dat de as gemakkelijk in de lagers kan blijven draaien.
 14. Wanneer de cup in de juiste positie is ingesteld, houd hem dan met een sleutel vast, terwijl de borgring met een haakse sleutel kan worden vastgedraaid.
 15. Monteer de crank: eerst de crank met het kettingwielblad op de trapas en vervolgens de rechtercrank. Monteer de spieën, breng de sluitringen aan en draai de spiemoeren vast.

 

 

nl_NL