Legnano Gran Premio 1958

1958 is een belangrijk jaar voor de wielersport. Campagnolo stelt zijn nieuwe groep Record voor waarbij voor de 1ste keer een crankstel in een lichte legering wordt gebruikt.

De Record groep heeft echter nog nieuwigheden zoals de pedalen, de naven in aluminium en een complete nieuwe voorderailleur.

De belangrijkste fietsfabrikanten wachten niet om deze nieuwe Campagnolo groep te monteren op hun fietsen maar omwille van de hoge prijs worden ook nog steeds de modellen uit de vorige catalogi gebruikt voor de koersfietsen die niet behoren tot het top gamma.

Ook de Italiaanse fietsfabrikant Legnano bekend van ondermeer Fausto Coppi en Gino Bartali, wacht niet om de Record groep op zijn nieuwe modellen te monteren. Het model Roma met afmontage Gran Sport was tot dan toe de top van de fietsfabrikant Legnano en met de montage van de groep Record krijgt de Roma de nieuwe naam Roma Olimpiade terwijl de Roma voortaan Gran Premio wordt genoemd.

De Gran Premio behoudt grotendeels dezelfde karakteristieken als het beginmodel uit de jaren ’50: crankstel in staal met bevestiging door middel van pin, Campagnolo Gran Sport voor- en achterderailleur en wielnaven in staal. Het Brooks zadel wordt vervangen door een goedkoper lederen Italiaans model en Ambrosio stuurpen en stuur in aluminium maken plaats voor een model in staal.

Het topmodel Gran Premio met ernaast een semi prof versie

Ook het kader komt rechtstreeks van het model Roma, het klassieke groen met witte stroken en rode belettering maar ditmaal worden 2 decals toegevoegd: 1 met de naam Legnano op de schuine buis en een 2de decal in de vorm van een perkament in de kleuren van de regenboogtrui verwijzend naar de wereldtitel van Ercole Baldini in 1958 op een Legnano fiets.

Ercole Baldini, wereldkampioen in 1958

De Legnano Gran Premio waarmee Ercole Baldini de Giro won in 1958

De Gran Premio was met de verkoop van de Roma Olimpiade niet meer de top van het gamma van Legnano en werd vooral gepromoot als koersfiets voor amateurs of als trainingsfiets voor profs.

De nieuwe bovendecal

Door de degelijkheid van de Gran Sport derailleur zijn er nog veel profs die daarom de Gran Premio verkiezen boven de Roma Olimpiade gemonteerd met de nieuwe Record groep die nog het vertrouwen van de profs moet winnen.

Ook daarom biedt Campagnolo het model Roma Olimpiade met Gran Sport gemonteerd aan.