Het is 1992 en een belangrijk jaar voor Campagnolo die lijdt onder de harde concurrentie van het Japanse Shimano. Ze brengen dan immers hun futuristische wielen Shamal op de markt. Niet direct een Italiaanse naam maar ondertussen wel een begrip geworden in de wereld van de vintage fietsverzamelaar.

Campagnolo Shamal

Het eerste wiel met hoge profielen

Shamal was het 1ste wiel met hoge profielen en onder andere Miguel Indurain en Eugeni Berzin wonnen er respectievelijk in 1994 de Tour de France en de Giro d’Italia mee.

Het concept van Shamal wielen is dat alle onderdelen (naven, spaken, velg) ontworpen zijn om zo goed mogelijk samen te werken, men spreekt daarom van een compleet wiel. De wielen hebben hoge flenzen van meer dan 40mm die een druppelvorm hebben waardoor ze aerodynamischer zijn. De vorm is ontstaan in samenwerking met het NACA (National Advisory Committee for Aeronautics).

De velgen van Shamal wielen bestaan uit titaan en blinken daardoor. Bij zonlicht weerkaatsen ze wat ze goed zichtbaar maakt waardoor ze duidelijk te onderscheiden zijn van de concurrentie.

merk de overgang van rond naar plat op bij de spaken

De eerste versie bestond uit 16 spaken, in de latere versie slechts 12, die voor het grootste gedeelte plat zijn. Enkel bij de bevestiging aan naaf en velg zijn ze rond zoals bij de traditionele spaken. Dit heeft tot gevolg dat er 2 keer zoveel trekspanning op de spaken kan worden gezet vergeleken met een gewoon traditioneel wiel wat voor een verhoogde stijfheid zorgt.

Ook vernieuwend is dat de spaken niet meer uitsteken aan de binnenkant van de velg maar verdiept zijn ingewerkt. Je moet deze dus manipuleren met een speciale sleutel.

De renners waren meteen enthousiast over het comfort, de aerodynamica en de stijfheid van de hogeflenswielen met 16 spaken in vergelijking met de traditionele lageflenswielen met 32 of 36 spaken.

Bij de lancering van de Shamal wielen op de markt is zowel een versie voor tubes als voor bandjes verkrijgbaar omdat deze laatste aan een sterke opgang zijn in het wielerpeloton. Ook wordt een verlengstukje om te plaatsen op het ventiel bijgeleverd, veel bandjes en tubes hadden in de beginperiode nog korte ventielen.

Shamal wiel met C-record naaf

Ten slotte moet ook nog vermeld worden dat de Shamal wielen, samen met de groep Campagnolo Veloce, de prijs Compasso d’Oro kregen bij hun lancering. Een prijs in Italië die wordt toegekend aan bedrijven die inzetten op technologische vernieuwingen.

 

nl_NL