De bolletjestrui is na de gele tui misschien wel de meest gegeerde trui in de Tour de France en is enkel bestemd voor de beste klimmer. Het systeem werkt met punten maar enkelen waaronder Thomas De Gendt vinden dat het anders moet worden aangepakt en ik kan dit enkel beamen temeer omdat de laatste jaren heel wat mindere klimmers dagenlang met de bolletjestrui in het peloton rijden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marcel Meijers (@fignon_cyclesport)


Ook in de Tour van 2022 was het niet anders, denken we maar aan Simon Geschke die dagen lang met de bolletjestrui om reed maar gelukkig op het einde voorbij werd gestoken door Jonas Vingegaard, eindwinnaar van de Tour de France 2022.

De Gendt denkt dat het beter is om bij iedere beklimming de tijden van de renners op te nemen en niet langer punten toe te kennen aan wie als eerste boven komt op een col. Met de huidige technologie is dit immers perfect mogelijk en krijgt in het klassement dan ook werkelijk de beste klimmer de bolletjestrui.

Nu gebeurt het veel te veel dat mindere klimmers vanaf het begin van elke wedstrijd mee glippen in een ontsnapping en op die manier zoveel mogelijk punten meenemen op de klimmetjes van 4de tot en met 2de categorie. Punten mee sprokkelen op de klimmen van 1ste en buiten categorie is voor deze mindere klimmers uitgesloten, net omdat het geen echte klimmers zijn.

Een klassement waarbij de bolletjestrui wordt uitgereikt aan wie het snelst alle bergen op rijdt lijkt me dan ook het eerlijkst!

De invoering van de bolletjestrui

Maar wanneer werd nu voor het eerst de bolletjestrui ingevoerd in de Tour de France? Het bergklassement bestaat al een tijdje, namelijk vanaf 1933. De eerste die het won was de Spanjaard Vicente Trueba. Aan een stukje stof en later een sticker op de wielertrui moest het publiek de 1ste in het klassement onderscheiden van de andere renners. Stel je voor hoe moeilijk dit was wanneer het peloton voorbij reed aan een snelheid van 50km/uur.

Om de leider van de bergprijs beter zichtbaar te maken in het peloton werd vanaf 1975 de bolletjestrui ingevoerd. De 1ste die hem droeg was de Nederlander Joop Zoetemelk. De 1ste winnaar van de bolletjestrui was dan weer de rasklimmer Lucien van Impe die omwille van zijn gestalte er zelfs de bijnaam Petit Pois door kreeg.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cycling (@cycling.be)


Over de bolletjestrui zelf bestaan blijkbaar 2 versies. Zo zou toenmalig tourbaas Félix Lévitan ze hebben ingevoerd om hulde te brengen aan Henri Lemoin, een Franse pistier die met zo’n trui rondreed in de jaren 20 van vorige eeuw.

Volgens Lucien van Impe was het Chocolat poulain, de sponsor van de bergtrui die in 1975 een nieuwe chocoladereep op de markt bracht en daarvoor reclame wilde maken. De nieuwe reep die vooral populair was bij kinderen had een witte verpakking met rode bollen erop en wat zou het beste middel zijn om deze reep te promoten: een witte trui met rode bollen.


Als prijs voor de eerste bolletjestrui kreeg Lucien van Impe 60kg chocolade. Aanvankelijk voelden de renners enkel afgunst bij deze nieuwe trui. Lucien van Impe vond zelfs dat hij er als een clown uitzag maar geleidelijk aan werd ook deze trui een gewoonte in het peloton en waren de klimmers trots met de trui om hun schouders.

Wie won de meeste bolletjestruien?

De fransman Richard Virenque heeft 7 maal de bolletjestrui gewonnen en zou in theorie dus de beste klimmer ooit zijn maar daar zijn velen het niet mee eens waaronder ikzelf. Deze eer gaat volgens mij naar een aantal renners: Lucien van Impe, Federico Bahamontes en Marco Pantani.


Als je ziet hoe deze renners aanvielen op de bergen en de anderen in de vernieling reden dan komt Virenque bij hen niet in de buurt. Met het systeem van een tijdsopmeting zou Virenque geen 7 keer de bolletjestrui hebben mogen aantrekken in Parijs.

Een overzicht van de eindwinnaars van de bolletjestrui vind je op de volgende link wikipedia.org/wiki/Bergklassement_Ronde_van_Frankrijk

 

nl_NL