Niet elke gemeente kan trots zijn op het feit dat ze ooit de Tour de France winnaar in hun gemeente hadden wonen. Een reden te meer om deze te eren en als figuur te gebruiken/misbruiken om meer bezoekers naar de gemeente te lokken. Dit is toch wat de meeste gemeenten zouden doen. Logisch toch?

En dan nog zeker als het een café, restaurant of woonst betreft. Maar neen, niet alle gemeenten denken er zo over. Ze laten liever het gebouw slopen door een projectontwikkelaar die er een woningblok, kantoren, winkels of dergelijke laat opzetten.

Zo ook de gemeente Gistel, geboorteplaats van tweevoudig Tourwinnaar Sylvère Maes (1936 en 1939). Onlangs werd het café Tourmalet, geopend door Maes in 1936 na zijn legendarische overwinning op de Franse col de Tourmalet, met de grond gelijkgemaakt en vervangen door een kantoorcomplex met op het gelijkvloers een foodbar die de naam kreeg Sylvère. Kan het nog ironischer?

Sylvère Maes heeft de eindoverwinning op zak in de Tour de France 1936
Sylvère Maes tijdens de beklimming van de Col du Tourmalet in de Tour de France van 1936

In de foodbar vind je gelukkig wel enige originele niet gepubliceerde foto’s van Sylvère Maes en in een krantenartikel zegt de uitbaatster die de vriendin is van de burgemeester het volgende “De naam van m’n horecazaak is uiteraard een verwijzing naar en eerbetoon aan de lokale wielerheld en zijn indrukwekkende palmares”.

Niettegenstaande de verwijzing naar deze legendarische Gistelnaar had Café Tourmalet alle redenen om deel uit te maken van het Vlaamse Culturele Erfgoed. In de eerste plaats omwille van Sylvère Maes en in de tweede plaats omdat het een prachtig gebouw was in art deco stijl en zoveel gebouwen in deze stijl zijn er niet in Vlaanderen, laat staan in Gistel.

Café Tourmalet is voor heel veel inwoners van Gistel (waaronder mijn vader) een vast gegeven geweest in Gistel. Het werd geopend in 1936 door Sylvère zelf en was eigendom van Sylvère zelf en later van zijn zoon Michel tot 1991 wanneer ze het verkochten.

Helaas is het vanaf dan fout beginnen gaan door wanbeleid van de verschillende huurders en sedert 2021 stond het opnieuw te huur maar zonder gevolg. De eigenaar verkocht het dan maar aan een projectontwikkelaar met het bekende vervolg.

Dat de verschillende gemeentebesturen van Gistel nooit enig initiatief hebben genomen om Sylvère Maes in de bloemetjes te zetten door bijvoorbeeld een permanente fietsroute, een standbeeld of een museum valt te betreuren.

Andere kleinere gemeenten hebben dat wel gedaan voor hun ereburger: Zerkegem voor Romain Maes (Tourwinnaar in 1935), Keiem voor Michel Pollentier, Middelkerke voor Freddy Maertens en zo kunnen we wel nog een eindje doorgaan.

Café O’ Tourmalet enkele jaren voor de afbraak

Eèn klein mini museumpje in een bijgebouwtje aan de molen van Gistel is het enige dat verwijst naar de 2voudige Tourwinnaar. Verwacht er niet teveel van. Het mini museumpje wordt trouwens gedeeld met die andere legendarische wielrenner Johan Museeuw, alias de Leeuw van Vlaanderen.

Benieuwd of Johan meer respect zal krijgen na zijn dood?

ps volgens de laatste geruchten zou de gemeente Gistel een toeristisch centrum aan het oprichten zijn waar Sylvère Maes een centrale plaats krijgt.

Heb je nog foto’s van café Tourmalet dan mag je die altijd bezorgen, alvast bedankt.

Hieronder vind je de links naar de besproken artikels

https://www.hln.be/gistel/manon-28-opent-in-juni-haar-eigen-foodbar-in-nieuw-kantoorgebouw~a72d69d1/

https://www.hln.be/gistel/iconisch-cafe-o-tourmalet-wordt-gesloopt~aec2c355/

https://www.hln.be/gistel/iconisch-cafe-otourmalet-volledig-afgebroken-maar-wat-komt-er-in-de-plaats~a8f70476/

nl_NL