Het merk Kessels verwijst bij velen naar Eddy Merckx. De kannibaal was inderdaad een klant bij deze fietsenmaker uit Oostende, meer bepaald in de periode tussen 1971 en 1978. Van 1971 tot 1976 in zijn Molteni periode, Daarna voor Fiat (1977) en C&A (1978).

De Eddy Merckx fiets gemaakt door Kessel voor Eddy in de C&A ploeg

Het was wel niet zo dat alle fietsen waar Merckx in bovenstaande periodes mee reed enkel door Kessels werden gemaakt, meer info over de fietsen waar Merckx mee reed vind je in het artikel de fietsen van Eddy Merckx.

Geschiedenis Kessels

Vooraleer Main d’Or, het huismerk werd van Fernand Kessels bevond de winkel zich in Brugge, in de Gouden Handstraat 18, vandaar de verfranste naam. Rond 1935 werden de verkooprechten van het merk overgenomen door Kessels en voortaan verkocht in de winkel in Oostende.

Later werden ook de verkooprechten van Alcyon gekocht en werden ook nog andere merken zoals Emperal, Alpa, Merita, Vitorial, Silvo, Silver Crown en de hoofdmerken Main d’Or en l’Hirondelle verkocht.

Main d’Or gemaakt door Kessels

Kessels verkocht alle soorten van fietsen: damesfietsen, stadsfietsen, touringfietsen en racefietsen in gans Vlaanderen en in Antwerpen. In de Plantin Moretuslei was namelijk ook een fietsenwinkel die hun merk verkocht.

De samenwerking met Eddy Merckx

Vooral de racefietsen op maat gemaakt stonden hoog aangeschreven. In de winkel stonden slechts enkele modellen. Het was de gewoonte dat je een model koos alsook de componenten en enkele weken later kon je je fiets gaan ophalen. De inspiratie voor de frames vonden de framebouwers van Kessel bij de Italiaanse merken Masi, Pogliaghi, Colnago, …

Deze framebouwers waren Vaneenooghe uit Ruiselede, Orlans uit Gistel en Terryn uit Oostende. Kessels was dus meer een handelaar die zijn frames door anderen liet maken.

Frame gemaakt door Vaneenooghe voor Kessels

Dat er kwaliteit werd geleverd kwam ook Eddy Merckx ter ore wat leidde tot een samenwerking vanaf 1971. Door het wederzijds respect kreeg Fernand Kessels het voor mekaar om een 10jarig contract af te sluiten met Eddy om zijn racefietsen te verkopen met decals van Eddy Merckx.

Eddy Merckx samen met Herman Vanspringel voor een reclambord van Kessels

Een slimme zet van Eddy want na zijn loopbaan opende hij zijn eigen fabriek maar zijn merk was ondertussen al gelanceerd.

Sponsoring profploeg

In 1966 startte Kessels met het sponsoren van een profploeg die de naam Goldor – Main d’Or -L’Hirondelle kreeg. Deze sponsoring duurde tot en met 1969, enkel de naam veranderde in 1967 en 1968 in Goldor Gerka en in 1969 in Goldor Hertekamp Gerka. De racefietsen waar de renners op reden waren van het merk Main d’Or.

De belangrijkste renners van deze profploeg waren onder andere Willy De Geest en de cyclocrossers Albert Van Damme en Erik De Vlaeminck.

Tot slot

De fietswinkel in Oostende sloot in 1984 haar deuren en bevond zich in de Torhoutsesteenweg naast de bromfietswinkel van Charles Kessels, de oudere broer van Fernand, waar vooral Vespa’s werden verkocht.

Rond 1971 veranderden de decals alsook de lugs in 3 series: serie 1: 1971 – 1973, serie 2: 1974 – 1976, serie 3: 1977 – 1979 (met dank aan Ivan Savelkoul)

Het oude logo van Kessels

Zeer nuttige info over Kessels vind je terug op de volgende link https://www.flickr.com/groups/kesselsbicycles/

nl_NL