Over de kannibaal Eddy Merckx is zoveel geschreven en dat is maar juist ook want Eddy was de allergrootste, weinig kans dat er ook maar iemand zijn palmares zal evenaren.

Ook als producent van racefietsen heeft Eddy met zijn eigen merk Eddy Merckx , een succesrijke carrière opgebouwd al is dit niet zonder stoot of slag gegaan en sedert 2017 werd het merk overgenomen door Ridley Bikes.

Oprichting Eddy Merckx fietsen

Na zijn succesvolle loopbaan viel Eddy Merckx, zoals wel meer voortkomt bij sportmensen wanneer ze stoppen, in een zwart gat en het was dankzij zijn vriend, framebouwer en ondernemer Ugo De Rosa dat Eddy uit het zwarte gat klauterde.

Eddy kende Ugo De Rosa al vele jaren door zijn samenwerking bij Molteni waar hij de fietsen voor de kannibaal bouwde. In een fabriekje in Meise, de woonplaats van Eddy, gaf Ugo zijn kennis door aan Eddy’s framebouwers en al vlug waren de eerste racefietsen van het merk Eddy Merckx klaar.

Eddy Merckx fietsen
Eddy Merckx in zijn fabriek

Al dadelijk werd gestart met het sponsoren van een wielerploeg met als ploegleider niemand minder dan Patrick Lefevere. Het bescheiden Marc (zeepcentrale) Vrd team boekte zowel kleine als grote successen, zo werden 2 etappes in de Tour de France gewonnen: de 16de etappe door Jos De Schoenmaecker en de 18de etappe door Ludo Loos.

Hetzelfde jaar sponsorde Eddy Merckx ook het team IWC-Imex waar Patrick Sercu voor reed. Hier is echter weinig informatie over terug te vinden. Extra info is dan ook welkom.

In 1982 werd de wielerploeg Capri Sonne gesponsord met als ploegleider Walter Godefroot en assistent ploegleider Patrick Lefevere en ook hier werden overwinningen geboekt, de belangrijkste waren Kuurne-Brussel-Kuurne door Gregor Braun en de 17de etappe in de Tour de France door Peter Winnen.

Al vlug volgden andere wielerploegen zoals het Spaanse Kelme, Europe Decor – Boule d’Or, Panasonic, TV blad – Perlav, Hitachi, 7 eleven, Motorola, Domo – Farm Frites, Quick Step.

Heel wat bekende renners dus die op een Eddy Merckx fiets reden: Eric Vanderaerden, Patrick Sercu, Eddy Planckaert, Claude Criquelion, Andy Hampsten, Lance Armstrong, Chris Boardman, Johan Museeuw, Richard Virenque, enzovoort.

Alle wielerploegen die Eddy Merckx ooit sponsorde kun je terugvinden op de volgende link > alle ploegen die met Eddy Merckx fietsen reden

In 2008 verkocht Eddy Merckx het merendeel van zijn aandelen. In 2017 werd Eddy Merckx Cycles tenslotte overgenomen door Ridley Bikes waarbij de twee bedrijven werden samengevoegd tot één nieuwe groep, genaamd “Belgian Cycling Factory”. Meteen werd ook een nieuw logo gekozen.

Belangrijkste stalen vintage Eddy Merckx racefietsen

Wij hebben het hier niet over de alu of titanium fietsen en zeker niet over carbon fietsen maar over de klassieke stalen rossen. De belangrijkste en meest gegeerde Eddy Merckx fietsen voor verzamelaars vind je hieronder. Later in afzonderlijke artikelen komen we terug op deze modellen.

  • Eddy Merckx Corsa Extra: dit was het topmodel en werd door de profrenners gebruikt
  • Eddy Merckx Corsa
  • Eddy Merckx Strada
  • Eddy Merckx Criterium
  • Eddy Merckx Century TSX
  • Eddy Merckx Grand Prix
  • Eddy Merckx Corsa Extra 10th anniversary
Eddy Merckx met modellen te koop in de jaren 80
Eddy Merckx Corsa
Eddy Merckx Century TSX
Eddy Merckx Grand prix

Goedkope fietsen met decals van Eddy Merckx

Er zijn ook heel wat fietsen gemaakt met decals van Eddy Merckx waar een portret van de kampioen op staat. De meeste van die fietsen waren zelfs in het Molteni oranje. Deze fietsen zijn niet gemaakt in de Eddy Merckx fabriek en kwamen op de markt wanneer Eddy nog fietste.

Hij leende dus (niet gratis natuurlijk 😉 ) met andere woorden zijn naam aan enkele fietsproducenten: Dangre – Starnord uit Valenciennes, Falcon Cycles in Engeland en Kessels uit Oostende.

Enkel Kessels uit Oostende maakte Merckx fietsen van een hoge kwaliteit (meer info over de samenwerking tussen Eddy Merckx en Kessels). Beide anderen verkochten Merckx fietsen van een minder tot zeer laag niveau, uitgerust met componenten uit de goedkopere klasse.

Er waren toen zelfs kinder koersfietsjes met decals van Eddy Merckx op de markt.

Eddy Merckx kinderfiets

Je kan duidelijk zien dat bovenstaande fiets een zeer ordinaire fiets is, toch laten kopers zich wel eens vangen en denken ook sommige verkopers dat ze een echte waardevolle Eddy Merckx fiets in handen hebben. Soms kom je zelfs een advertentie tegen waarin staat dat de kannibaal er zelf mee heeft gereden 😀

Een zeer goede website waarbij je uitleg krijgt over hoe een Eddy Merckx frame te identificeren en te weten te komen welk model en uit welk jaar de fiets komt, is www.cadre.org/Merckx/. Je vindt er tevens tal van foto’s van Eddy Merckx fietsen.

Nieuwe stalen Eddy Merckx fietsen

Sedert enkele jaren worden er terug stalen Eddy Merckx fietsen op de markt gebracht door Belgian Cycling Factory, het betreft fietsen uit hoogwaardig staal dat veel betere eigenschappen heeft dan de vroegere staalsoorten.

Voor de 70ste verjaardag van de kannibaal werd een nieuw stalen model op de markt gebracht, de Eddy70 genaamd. Er werden slechts 70 exemplaren van gemaakt en de fiets verwijst naar het jaar 1969 wanneer Eddy voor Faema reed. De fiets heeft dan ook een retro look in de typisch witte en rode kleuren van Faema maar met moderne componenten.

Hieronder het promo filmpje wanneer de fiets uitkwam. Een exemplaar kost wel €14.000

In 2019 reed Oliver Naesen op een stalen Eddy Merckx Corsa Road Rim, de laatste etappe van de Tour de France met aankomst op de Champs-Elysées.

de Eddy Merckx Corsa Road Rim
nl_NL