De tweetaktmotor van een bromfiets moet worden ontkoold als er duidelijke aanwijzingen zijn dat de motor een verminderde prestatie levert. Dit is bijvoorbeeld het geval als de trekkracht opvallend verminderd is.

tweetaktmotor bromfiets

Wat merkbaar wordt bij flinke tegenwind of bij het rijden tegen heuvel of helling op. Soms wijst een vreemd uitlaatgeluid er al op, dat er een flinke koolafzetting in de cilinderkop en in de uitlaatpoorten van de cilinder aanwezig is.

Het afkrabben van de koolaanslag, die wat uiterlijk betreft aan cokes doet denken, is een secuur werkje. Bij het verwijderen van de aanslag kunnen de zuiger en de cilinderkop namelijk gemakkelijk beschadigingen oplopen.

Wanneer hiervoor een muntstuk wordt gebruikt, is het risico van schade echter aanzienlijk geringer. Als men zijn bromfiets zo zuinig mogelijk wil blijven berijden, is het intact houden van cilinderkop en zuiger van groot belang.

Ontkolen van een tweetakt-motor

 • Materiaal: set pakkingen, zo nodig zuigerveren, muntstuk, poetsdoeken
 • Gereedschap: ring- en steeksleutels, gebruikt ijzerzaagblad, tangetje, schroevedraaier

tweetaktmotor bromfiets

 1. Neem de bougiekabel los en verwijder de bougie. Maak de bougie schoon en corrigeer (indien nodig) de elektrodenafstand
 2. Draai de moeren van de cilinderkopbouten kruiselings los. Dit losdraaien dient te gebeuren met een halve slag per keer.tweetaktmotor bromfiets
 3. Neem de cilinderkop van de cilinder. Indien deze aanwezig is, dient eveneens de cilinderkoppakking te worden verwijderd en weggegooid.
 4. Neem uitlaat van de cilinder, hetzij door de wartelmoer los te draaien, hetzij door de boutjes uit de uitlaatflens los te draaien. Verwijder tevens pakking.tweetaktmotor bromfiets
 5. De uitlaatdemper zit nog met meer bouten aan de bromfiets bevestigd. Draai deze bouten los en neem de demper af.
 6. De cilinder kan nu van het motorblok worden gelicht. Ga hierbij voorzichtig te werk en ondersteun de zuiger met de vingers.tweetaktmotor bromfiets
 7. Druk de zuiger zo ver als maar mogelijk is naar binnen. Stop poetsdoeken tussen de zuiger en het carter. Gebruik schone poetsdoeken.
 8. Gebruik een muntstuk om de koolafzetting van de bovenzijde van de zuiger af te schrappen. Zorg er echter wel voor dat de zuiger zelf niet bekrast wordt.tweetaktmotor bromfiets
 9. Controleer of de zuigerveren nog los in hun groeven zitten. Indien ze versleten zijn, moeten nieuwe zuigerveren worden aangebracht.
 10. Verwijder de koolafzetting uit de uitlaatpoorten binnenin de cilinder. Hiervoor gebruik je de achterkant van een oud ijzerzaagblad.tweetaktmotor bromfiets
 11. Verwijder de aanwezige koolafzetting zorgvuldig uit de cilinderkop. Gebruik ook daarvoor een muntstuk, zodat de cilinderkop niet beschadigd wordt.
 12. Ook op de binnendemper en aan de binnenzijde van de dempermantel zal koolafzetting aanwezig zijn. Verwijder daarvoor de demper uit de mantel.
 13. Schraap koolafzetting van de binnendemper en eventueel uit de binnenkant van de dempermantel en verbind de demper opnieuw met de motor. Gebruik nieuwe pakkingen.
nl_NL