In dit 2de deel hebben we het over de vele innovatieve producten gelanceerd door Cinelli: Cinelli Grammo, Cinelli Spinaci, Cinelli Alter, Cinelli Ram en de markt van de reisfietsen (Cinelli Bootleg) en de fixed gear (fixies) waar Cinelli zich steeds meer en meer is op gaan toeleggen de laatste jaren.

De jaren 90: Cinelli Grammo, Spinaci, Alter stuurpen

In 1991, 10 jaar na de lancering van de Laser wint de Laser Evoluzione de Compasso d’Oro, de meest prestigieuze erkenning in de wereld van design.

Cinelli Grammo: in 1993 presenteert Cinelli de Grammo stuurpen. Hij is gemaakt van drie verschillende titaniumlegeringen, weegt slechts 110 g en is nog steeds de lichtste in massa geproduceerde stuurpen.
In hetzelfde jaar wint Lance Armstrong het Wereldkampioenschap wielrennen op de weg met de Grammo stuurpen.

Cinelli Bootleg: in 1994 creëert Antonio Colombo de familie Cinelli Bootleg waarmee hij een naam geeft aan alle reisfietsen en touring fietsen die voortaan een belangrijk onderdeel worden in het gamma van Cinelli.
De grafische vormgeving van de Bootleg fietsen is ontwikkeld samen met de kunstenaar Alessandro Pessoli, wiens werken nu onder meer ook te zien zijn in het MOMA in New York.

Cinelli Spinaci: in 1995 introduceert Cinelli de stuurverlengingen Spinaci, door Bicycle Magazine gedefinieerd als “de enige noemenswaardige verandering in de positie van de wielrenner in de afgelopen tien jaar”. De verkoop van Spinaci stuurverlengingen bereikt indrukwekkende verkoopcijfers, 20.000 stuks per maand, en wordt ook gekocht door professionele teams zonder dat Cinelli ze sponsort.

De stuurverlengingen Spinaci en de vederlichte stuurpen Cinelli Grammo

De komende jaren zie je ze dan ook heel veel in het wielerpeloton tot 1997 wanneer de UCI ze verbiedt wegens te gevaarlijk. Volgens hen kan de renner niet snel genoeg reageren wanneer hij plotseling moet remmen.

Cinelli Alter: in 1998 lanceert Cinelli de stuurpen Alter, het meest geavanceerde voorbeeld van CNC-bewerking op de markt. Door de oversized en holle vorm kan de stuurpen worden bedekt met aangepaste logo’s en foto’s. Zo wint Mario Cipollini een etappe in de Giro d’Italia 1998 met een foto van Pamela Anderson op zijn Alter stuurpen.

Afdekplaatjes Cinelli After stuurpen

De jaren 2000: Ram-stuur, Vigorelli-frame, roestvrijstalen XCR-frame

Cinelli Ram: in 2001 presenteert Cinelli het Ram koersstuur, het eerste ter wereld dat stuur en stuurpen integreert in een enkele carbon monocoque. Een onmiddellijk succes dat de komende jaren talloze keren door de concurrentie wordt gekopieerd.
Gilberto Simoni wint de Giro d’Italia 2003 met de Ram, en beweert dat de ongelooflijke stijfheid van het stuur, gecombineerd met een ongekende gevoeligheid, hem in staat stelt het gedrag van de fiets beter te begrijpen en daardoor agressiever te rijden.

Cinelli Vigorelli: in 2006 lanceert Cinelli het trackframe de Vigorelli, een nieuw eenvoudig en extreem veelzijdig aluminium frame. Zelfs vandaag, meer dan tien jaar na de lancering, blijft Cinelli dit frame aanbieden, dat ondertussen een icoon is geworden in de wereld van de fixies.
Dit frame is zeer geliefd bij velen: fietskoeriers, Kanye West, deelnemers van het Red Hook Criterium.

Cinelli XCR: in 2007 in samenwerking met zusterbedrijf Columbus produceert Cinelli ’s werelds eerste roestvrijstalen raceframe, de XCR genaamd.
Later ontwerpt Cinelli samen met Rapha een gelimiteerde editie van dit frame.

2008: Cinelli werkt samen met Barry McGee, een internationaal bekende artiest, voor de realisatie van een Supercorsa Pista-frame met een zeer beperkte oplage. Het chassis wordt samen met andere herinterpretaties van de Supercorsa Pista gepresenteerd door artiesten van het kaliber KAWS en C.R Stecyk tijdens de Pressure-tentoonstelling die samen met het merk RVCA in San Francisco wordt georganiseerd. Cinelli blijft vandaag samenwerken met McGee.

2009 Mash: Cinelli sponsort het meest extreme fixed gear-collectief, MASH uit San Francisco, waardoor de samenwerking een echt partnerschap wordt met de release van het eerste samen ontwikkelde product, een trackingframe met design van Benny Gold. De MASH is het eerste frame dat speciaal is ontworpen voor urban gebruik en wordt meteen een bestseller.

Cinelli Mash fixie uit 2014

Het creatieve partnerschap groeit, andere trackframes, een cyclocross-fiets en een commuter worden toegevoegd, alsook koerssturen, wielen en stuurpennen. In 2013 wint het Cinelli-MASH-team het teamklassement van de First Red Hook-serie met de frames Cinelli-MASH Parallax.

2009: Cinelli begint ook samen te werken met de legendarische tattoo-artiest Mike Giant en lanceert een gelimiteerde editie van het RAM-stuur en talloze stuurlinten. Giant ontwerpt ook de omslag van de Cinelli-catalogus van dit jaar.

Sinds de jaren 80 wordt de omslag van de Cinelli-catalogus elk jaar ontworpen door een andere kunstenaar.
De samenwerking met Rapha wordt voortgezet met de lancering van talrijke stuurlinten, die met meer dan 10.000 verkochte exemplaren per jaar een echte wereldwijde bestseller worden.

Stuurlint ontworpen door Mike Giant

De jaren 2010: Red Hook Criterium, Team Cinelli Chrome

2010: Cinelli sponsort het tweede Red Hook Criterium-kampioenschap en wordt het eerste fietsmerk dat het evenement ondersteunt.
De sponsoring eindigt in 2016, maar Cinelli blijft de hoofdrolspeler bij het Cinelli Chrome-team.

2013: Cinelli Laser “Nostra” wordt voor $ 50.000 verkocht op de veiling van Red, een non-profitorganisatie van Sir Jonathan Ive, Marc Newson en Bono, georganiseerd door Sotheby’s in New York.

2015: Het Cinelli Chrome-team wint het Red Hook Criterium-teamklassement, de meest prestigieuze prijs in de wereld van de fixed gear-competitie.

Heden: het grootste gamma van Cinelli zijn de componenten die zowat 80% van de verkoop vertegenwoordigen:

 • koerssturen waaronder de Ram en de vintage modellen Giro d’Italia en Criterium
 • stuurpennen waaronder de Pista en de vintage Cinelli 1A
 • zadelpennen waaronder de Neos, Dinamo en de vintage via Folli
 • zadels zoals de CMX, de Unicantor en de iconische Volare
 • stuurlinten allerlei
 • Spinaci: ook deze zijn nog steeds te verkrijgen, zelfs in een light versie
 • drinkflessen
 • koerskledij
 • koerspetjes: deze zijn vooral een hype in de wereld van de fixed gear

20% is voor de verkoop van fietsen:

 • Fietsen met vaste pion waaronder de Vigorelli en de pistefietsen
 • Koersfietsen waaronder de Vigorelli, Supercorsa, Nemo, Veltrix, Superstar en Laser Mia
 • Tour- en gravelbikes waaronder de Bootleg fietsen
 • Urbanfietsen

 

nl_NL