Wanneer je in Berlijn bent en bovendien liefhebber of verzamelaar bent van vintage racefietsen dan moet je zeker en vast een bezoekje brengen aan Steel Vintage Bikes, Oorspronkelijk verkochten ze enkel vintage racefietsen bij hun start in 2012 maar ondertussen zijn ze uitgegroeid tot een restaurant – café met bijhorende shop en werkplaats.

Je kunt er dus genieten van een ontbijt, lunch of koffie met gebak of pannenkoek (hun specialiteit) temidden van de vintage racefietsen, wielertruitjes, petjes (koersklakjes in het West Vlaams 🙂 )  en accessoires. Voor liefhebbers of verzamelaars van vintage racefietsen, zoals ikzelf, watertanden dus!

Uitzonderlijke fietsen met een prijskaartje

De fietsen die voor de ramen staan of ophangen zijn stuk voor stuk pareltjes. Colnago, Bianchi, Wilier, Merckx, Gios Torino, Pinarello, enzovoort. Hetzelfde voor de onderdelen die erop zitten: hoofdzakelijk Campagnolo en Shimano. Kwaliteit dus. Simplex, Weinmann, Sachs of andere goedkopere merken zal je er niet vinden.

Aan kwaliteit hangt natuurlijk ook een prijskaartje en dat is misschien wel een tikkeltje overdreven. Een fiets beneden de €1000 zal je er niet snel vinden. Steel Vintage Bikes is dan ook meer een winkel voor verzamelaars die het er voor over hebben om enkele duizenden euro’s te betalen om een prachtexemplaar aan hun collectie toe te voegen.

Alle fietsen blinken als geen ander en zijn voorzien van een prijskaartje met het jaartal. Ook unieke exemplaren zijn er te vinden zoals een persoonlijke tijdrit fiets van Francesco Moser uit 1984. Het is niet de tijdritfiets waarmee hij het uurrecord van Eddy Merckx verbeterde maar wel één van zijn trainingstijdritfietsen die hij gebruikte als voorbereiding op zijn pogingen.

Nog meer vintage racefietsen

In een klein zaaltje naast de shop hangen nog tal van stalen vintage racefietsen van allerlei merken, die tevens te koop zijn. Via dit zaaltje is er een verbinding met het werkatelier waar alle aangekochte fietsen onder handen worden genomen en waar er tevens workshops worden gehouden.

Naast vintage racefietsen kun je in de shop allerlei andere zaken kopen zoals fietstassen, drinkbussen, koerspetjes, koerstruitjes, koersschoenen, koerssokken, sweaters en allerlei souvenirs zoals tassen, foto’s en posters.

Toen ik er was, had ik het geluk dat er buiten de winkel een klein vlooienmarktje op zondag was waar ze hun onderdelen verkochten die ze niet meer nodig hadden. In tegenstelling tot de nogal hoge prijzen van hun fietsen verkopen ze deze voor een appel en een ei. Jammer genoeg had ik geen grotere bagage mee want anders had ik nog veel meer mee.

Nog een 2de shop-restaurant-café

Ondertussen is er ook een 2de (kleinere) shop-restaurant-café geopend, tevens in het centrum van Berlijn. Ook hier prachtige fietsen aan de wanden alsook allerlei onderdelen. Hier kun je tevens terecht voor een kleine reparatie of onderhoud van je racefiets.

Hieronder vind je de adressen van beiden alsook nog enkele foto’s

  • Wilhelmstrasse 91 – 10117 Berlijn
  • Augustrasse 91 – 10117 Berlijn

Meer info over Steel Vintage Bikes vind je op hun website steel-vintage.com

nl_NL