Sedert 2018 is het museum van de wielersport in Roeselare naar zijn oorspronkelijke bestemming teruggekeerd. Na een grondige renovatie van het gebouw heeft het museum een grondige restyling gekregen en draagt het nu de naam Koers.

Reden te meer dus voor elke wielerliefhebber om dit museum te bezoeken!

museum Koers museum Roeselare

De vorige bestemming, de Paterskerk en bijhorende tentoonstelling Koers is Religie, was (jammergenoeg) slechts tijdelijk en is dus niet meer te zien.

Thema’s Koers Roeselare

Het museum is opgedeeld in 3 delen, namelijk

  • de fietscollectie
  • de wielersportcollectie
  • de documentaire collectie

De fietscollectie

In de fietscollectie krijg je een overzicht van bijna 200 jaar van de geschiedenis en evolutie van de fiets te zien. Zeer interessant voor wie van geschiedenis en mekaniek houdt want je krijgt te zien hoe de fiets van loopfiets velocipede tot hoogtechnologische racemachine evolueerde.

De geschiedenis start in 1817 toen de Duitse ingenieur Karl van Drais de loopmachine uitvond en eindigt met de trialbike van Kenny Belaey waarmee hij enkele wereldtitels behaalde. De uitvinding van de 1ste fiets met ketting, de luchtband, de 1ste vrouwenfiets, plooifiets, BMX, mountainbike, … alle modellen komen ruim aan bod.

vintage koersfiets met pedalen museum Koers Roeselare

vintage fiets met pedalen op het voorwiel

Bij de aankoop van je ticket krijg je een klein boekje bij met uitleg en een beetje geschiedenis over telkens 1 fiets. Deze uitleg kun je ook lezen op de panelen die opgehangen zijn aan de zijkanten van de zaal en de fietsen kun je bewonderen aan het plafond waar ze zijn opgehangen.

Deze zaal wordt ook gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Toen wij er waren was er een mooie foto tentoonstelling over Quick Step.

De wielersportcollectie

Op de zolderverdieping krijg je een overzicht van enkele wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen, de Tour de France, de Giro d’Italia maar ook kermiskoersen.

Hier geen geschiedenis of uitleg over de winnaars maar veel verzamelmateriaal zoals truitjes, gadgets, helmen, affiches, …

Joop Zoetemelk

Panasonic wielrennen

Het meeste van dit materiaal is afkomstig van verzamelaars die dit in bruikleen geven of geschonken hebben aan het museum. In een apart zaaltje waar veel trofeeën opgesteld staan, krijg je een filmpje te zien over vreugde en verdriet in de koers.

Allez Jempi

Na een bezoek aan deze zaal daal je af naar de 1ste verdieping waar je dadelijk geconfronteerd wordt met het tragische overlijden van Jean Pierre Jempi Monseré. Deze talentvolle wielrenner die met de trui van wereldkampioen om in 1971 tijdens een kermiskoers in Retie verongelukte, was immers van Roeselare.

Deze tragische gebeurtenis en zijn loopbaan komen uitgebreid aan bod met interviews van familie en collega wielrenners. Je krijgt er ook zijn 1ste fietsje en koersfietsen waarmee hij tijdens zijn wielercarriere als profrenner mee fietste, te zien.

Kinderfiets Jean Pierre Monseré

1ste kinderfietsje van Jempi Monseré

Op dezelfde verdieping worden je de beroepen van zadelmaker en fietskadermaker uitgebreid uit de doeken gedaan. Ook zie je de evolutie van stalen kader over aluminium naar carbon.

zadelmaker

de zadelmaker

fietsenkadermaker

de fietsenkader maker

In het laatste zaaltje vind je een mooie collectie aan historische racefietsen van bekende renners zoals Fausto Coppi, Fiorenzo Magni, Rik van Steenbergen, Jan Ulrich, Johan Museeuw, Tom Boonen, enz.

Fiorenzo Magni

fiets van Fiorenzo Magni

Fausto Coppi fiets

Bianchi fiets van Fausto Coppi

Heb je na afloop van je bezoek honger of dorst gekregen dan kan je hiervoor terecht in het Koerskaffee dat zich op het gelijkvloers bevindt.

Praktische info Koers museum Roeselare

Ligging: Polenplein 15 – 8800 Roeselare

Openingsuren:

  • Laagseizoen (oktober – februari): dinsdag – zaterdag: 10.00 – 17.00
  • Hoogseizoen (maart – september): dinsdag – zondag: 10.00 – 17.00

Open op feest- en brugdagen met uitzondering van 1 januari en 25 december

Toegangsticket:

  • 7 euro: vanaf 18 jaar
  • 5 euro: groepen vanaf 15 personen, over 65 jaar
  • 1 euro: tussen 3 en 18 jaar
  • gratis de 1ste zondag van de maand tijdens het hoogseizoen

Officiële website: www.koersmuseum.be

nl_NL