Vorige week (begin september 2022) reed ik met de fiets in het centrum voorbij de fietsenwinkel van fietsen Fangio en merkte tot mijn verbazing op dat de winkel een andere naam heeft. De lichtreclame is verdwenen en vervangen door een nieuw waarop de naam Raida staat.

De fietswinkel van fietsen Fangio vroeger

Grote fietsenhandelaars die kleine fietswinkels opkopen, een tendens die al enkele jaren aan de gang is waardoor opnieuw een gerenommeerd Belgisch fietsmerk verdwijnt.

Oprichting Cicli Fangio

Fietsen Fangio, ook wel gekend als Cicli Fangio werd opgericht door Guido Reybrouck, een ex ploegmaat van Eddy Merckx, aan het einde van zijn carriére. De naam Fangio kwam van Guido’s zoon die de zaak overnam in 1994.

Vooral in de jaren 70 van vorige eeuw was Fangio een gekende naam in de wielerwereld toen ze een professionele wielerploeg hadden met toch wel enkele grote namen zoals Dirk Demol, Michel Vaarten, Danny Clark en Eric Van Lancker.

De grootste overwinningen die behaald werden op een Fangio fiets zijn de Ronde van Ierland in 1980 door Dave Cuming, Le Samyn in 1983 door Jacques van Meer, Kuurne-Brussel-Kuurne in 1985 door William Tackaert, de zesdaagse van Bremen in 1985 door Gary Wiggins (inderdaad de vader van Bradley Wiggins) en Nokere Koerse door Luc Colijn in 1986.

Eric Van Lancker

Hieronder vind je de volledige lijst van profploegen die ooit op een Fangio racefiets reden

  • 1979: Fangio – Iso-Bel
  • 1980: Fangio – Amerlinckx – Campagnolo
  • 1981: Fangio – Sapeco – Mavic
  • 1982: Fangio – Assos – IM Iveco
  • 1983: Fangio – Tönissteiner – IM Trucks – Mavic
  • 1984: Fangio – Marc – Ecoturbo
  • 1985: AVP – Viditel
  • 1985: Fangio – Ecoturbo – Eylenbosch
  • 1986: Fangio – Caroche

In 1987 ging de ploeg Fangio – Caroche over in de bekende ploeg ADR die in 1989 succes boekte in de Tour de France met de overwinning van Greg Lemond op Laurent Fignon. De spannendste Tour ooit gewonnen door Lemond met slechts 8 seconden voorsprong op Fignon.

Kenmerken Fangio fietsen

Stalen vintage Fangio racefietsen kun je herkennen aan de decals waarop het merk Fangio staat vermeld maar ook aan de panto’s in het frame en de voorvork met de gestileerde letter F. Dit geldt natuurlijk enkel voor de betere fietsen.

De eerste ploegen reden echter op een Alan fiets waar naast de decals van Alan ook decals van Fangio opgekleefd waren. De Fangio decals zijn in dezelfde stijl als deze van de Alan decals en deze kun je ook terugvinden op andere stalen fietsen. Na enkele jaren kregen de decals een nieuwe look.

Samen met de overname van Fangio fietsen gebeurde ook de overname van Ampello fietsen, het fietsmerk van de fietsenmaker Ampe uit Torhout. Meer over dit (historische) fietsmerk vind je binnenkort in een ander artikel.

Fangio fietsen Guido Reybrouck

Typische Fangio panto’s op de voorvork

Logo Fangio en panto

 

nl_NL