Een Belgisch fietsmerk met een rijke geschiedenis is ongetwijfeld het merk Plume Vainqueur, ook wel bekend als Plum of Plume Sport. Niet verwonderlijk dat je dan ook af en toe een vintage racefiets met decals van Plume Vainqueur spot op marktplaats of 2dehands.be.

Plume Vainqueur

Een racefiets tandem van Plume

De fietsenwinkel(s) bestaan nog steeds maar ze maken al lang zelf geen frames meer.

Oprichting fietsmerk Plume

Het was Pol Desnerck die in 1910 startte met het assembleren van fietsen, daarvoor produceerde hij passingen. Hij kocht daarvoor een pand aan in de Bagattenstraat in Gent en maakte fietsen onder de merknaam P.S.D. Het werd geen succes en Pol veranderde de naam in Plume wat refereerde naar de kwaliteit van Franse fietsen die toen volop in de mode waren.

Plume in de beginjaren

Pol zijn zaak begon te bloeien tot aan de jaren 20 toen in Brussel een concurrent verscheen die zich Plume d’Or noemde. De naam verwees naar de superioriteit ten opzichte van Pols merk Plume die een rechtszaak overwoog wegens het stelen van de merknaam maar omdat het in die tijd nogal moeilijk was om een rechtszaak te winnen zag Pol daar van af en koos voor een gemakkelijkere oplossing.

De merknaam Plume werd veranderd in Plume Vainqueur waarmee Pol verwees naar het winnende karakter van zijn merk. Pol was geslaagd in zijn opzet en omdat de verkoop bleef groeien kocht hij een nieuw pand aan in de Nederkouter. Het pand bestaat nog steeds en heeft onlangs nieuwe eigenaars gekregen.

In de jaren 60 en 70 komen nog vestigingen bij zoals te Aalst, Zwijnaarde, Oostende, Brussel, enz. Allen werden ze uitgebaat door zelfstandigen en sommigen zijn ondertussen verdwenen.

Helaas ook sedert kort verdwenen is Plume Sport in Anderlecht. Ook zij maakten eigenhandig frames. Of beide merknamen iets met elkaar te maken hadden is nog steeds niet duidelijk, meer info is dan ook welkom.

Ook verkocht Plume Vainqueur het Italiaanse merk Paganini dat ze in de jaren 60 hadden overgekocht, de frames werden naar het schijnt gemaakt door Ciocc of Torpado, er bestaat nog steeds enige twijfel.

Sponsoring van wielerploegen

Vanaf het einde van de jaren 40 tot midden de jaren 70 van vorige eeuw sponsort Plume ook diverse wielerploegen en voorziet hen van racefietsen. Vooral deze laatste zijn moeilijk te vinden en wie er eentje heeft mag zich gelukkig prijzen. Bekendste wielrenners die ooit op een Plume racefiets reden waren Albert Van Damme, Belgisch kampioen veldrijden in 1976 en 1977 Marc De Block en de bekende presentator en ex bondscoach van de Belgische wielerploeg, José De Cauwer.

Marc De Block – foto dankzij Wim Dingenemanse

José De Cauwer – foto dankzij Wim Dingenemanse

Hier vind je een overzicht van alle wielerploegen die Plume ooit sponsorde

De winkel in de Nederkouter in Gent

De winkel is onlangs overgenomen, na 3 generaties die er aan de slag waren, door Annick Houtsaeger die naar eigen zeggen de authenticiteit van de winkel heeft behouden. Beneden is er immers een klein museum waar je prachtige vintage racefietsen kunt bekijken, sommigen gemaakt door Plume zelf.

Plume Gent

Het museum in de winkel van Plum in Gent

Op de meeste frames zie je zowel de naam Plum als Plume staan. Het hoe en waarom is nog steeds een raadsel waar ik voorlopig nog geen antwoord op heb gekregen, wie weet kan iemand bij het lezen van dit artikel mij meer duidelijkheid geven.

Ten slotte kun je hieronder enkele modellen bekijken.

Plume Vainqueur frame

Plume Vainqueur frame met verchroomde lugs uit de jaren 70

Plume Vainqueur frame

sportieve fiets van het merk Plum

Ben ook jij in het bezit van een Plum of Paganini racefiets en wil je deze toevoegen aan het artikel, stuur mij dan gerust een berichtje

nl_NL