Wie ooit al eens een derailleur van het Spaanse merk Zeus in handen heeft gehad, heeft ongetwijfeld de gelijkenis met het Italiaanse Campagnolo opgemerkt. Er zijn nog merken die Campagnolo kopieerden zoals het Italiaanse Gian Robert, het Spaanse Triplex maar qua kwaliteit kwamen die niet eens in de buurt van het Spaanse Zeus.

Zeus crankstel

Dit merk dat helaas al een tijdje is verdwenen, was een uitstekend alternatief voor Campagnolo en moest voor bepaalde groepen zeker niet onderdoen voor de Italiaanse gigant. Denken we maar aan de groep Zeus 2000 die zowel esthetisch als kwalitatief zeer hoog scoort.

Een groep die trouwens erg gewild is bij verzamelaars van vintage racefietsen en waar ook professionele racefietsen mee uitgerust waren.

Ontstaan Zeus

In 1926 richt Nicolás Arregui Gallastegui Zeus Industrial op in het Baskische Eibar. Van bij het begin legt het bedrijfje zich toe op de productie van wapens, onderdelen voor de landbouw, scheepvaart en naaimachines.

Vanaf 1932 komen daar fietscomponenten bij en zelfs ook volledige fietsen. Helaas komt daar snel een einde aan door de Spaanse burgeroorlog eerst (1936 – 1939) en daarna door WOII (1940 – 1945). Tussen 1936 en 1945 worden namelijk vooral wapens geproduceerd.

Zeus Criterium

De semi groep Zeus Criterium zoals te zien in een cataloog uit 1970

De productie van componenten voor de fietsindustrie was dus al begonnen voor de Spaanse burgeroorlog en Zeus probeerde in deze periode ook heel wat innovaties op de markt te brengen maar de oorlogen en economische crisis zorgden ervoor dat Zeus niet echt kon doorbreken op de internationale markt.

Na WOII hielden ze zich dan ook hoofdzakelijk bezig met het kopiëren van het Franse Simplex en Huret en vooral het Italiaanse Campagnolo. In 1970 kwam hun eerste catalogus uit met daarin onderdelen, gereedschappen, kledij en zelfs frames. De frames werden niet gemaakt door Zeus zelf maar door Ciclos Letona – Razesa.

Zeus Razesa 1986

Een Zeus frame uit de cataloog van 1986 gemaakt door Razesa

Zeus bicycles

Een Zeus materiaalkoffer zoals terug te vinden in een cataloog uit 1972

Zeus 2000

Begin de jaren 70 van vorige eeuw waren de semi groepen Zeus Alfa en Criterium op de markt te verkrijgen. Het waren degelijke groepen maar niet van het allerhoogste niveau en vooral ze hadden niets innovatiefs. In 1972 stelde Zeus op de Motor Show in Brussel zijn groep Zeus 2000 voor die wel innovatief was en tevens een eigen design had.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Vintagefiets (@vintagefiets)


De derailleur van de groep was toen de lichtste die op de markt te verkrijgen was. Sommige onderdelen bestonden uit titanium en de kwaliteit moest totaal niet onderdoen voor de Campagnolo Super Record groep. Bovendien was de groep compatibel met deze laatste.

In 1980 kwam de groep Zeus New Racer op de markt in de plaats van Zeus Alfa. Vijf jaar later werd ook de groep Zeus 2000 vervangen door de groep Zeus Supercronos. Beide groepen echter konden het succes van Zeus 2000 niet evenaren waardoor het Internationale succes uitbleef.

Het was ook het begin van het einde voor Zeus dat eind jaren 80 werd overgekocht door Orbea.

Belangrijkste groepen van Zeus

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste componenten, groepen en fietsen die Zeus ooit op de markt bracht.

  • Zeus Criterium
  • Zeus Alfa
  • Zeus Alfa Junior
  • Zeus Super Alfa
  • Zeus Gransport
  • Zeus Cosmos
  • Zeus Pista
  • Zeus 2000
  • Zeus 2001
  • Zeus New Racer
  • Zeus Supercronos
  • Zeus Competition
  • Zeus Victoria
Zeus Competition 1973

De Zeus Competition zoals te verkrijgen in een cataloog uit 1973

Zeus Victoria

De Zeus Victoria uit 1985

Sponsoring door Zeus

Zeus startte met het sponsoren van wielerploegen in 1966 met de wielerploeg Zeus Karpy en stopte ermee eind jaren 80 toen het bedrijf werd overgenomen door Orbea. Orbea echter deed voort met onder andere de ploegen Euskaltel – Euskadi in de jaren 90 en 2000. Op de fietsen verschenen aanvankelijk nog de decals van Zeus maar die werden geleidelijk aan vervangen door Orbea.

De Super Ser wielerploeg in 1976

De Euskadi ploeg in 2000

Alle ploegen die Zeus ooit sponsorde kun je terugvinden op de volgende link > Zeus wielerploegen

De bekendste renners die ooit op een racefiets uitgerust met Zeus onderdelen, reden waren Harm Ottenbros die het WK in 1969 won op een Gazelle uitgerust met Zeus componenten, Erik De Vlaeminck, Luis Ocana, Rik Van Looy en Pedro Delgado.

Nuttige links

Meer foto’s van Zeus fietsen en onderdelen vind je op de instagram accounts #zeusbicycles en #zeus2000

cataloog van Zeus uit 1970

Cataloog van Zeus uit 1973

Cataloog van Zeus uit 1982

Cataloog van Zeus uit 1984

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door David Corral Tomé (@korri82)

Zeus zadels

Zeus zadels uit een cataloog van 1980

nl_NL