De wielerwedstrijd voor profs Luik Bastenaken Luik is de mooiste Ardennenklassieker van de Nederlanden en maakt deel uit van de 5 monumenten: Milaan Sanremo, De Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije.

In de jaren 50 en 60 maakte de wedstrijd, samen met de Waalse Pijl, deel uit van het Ardens wielerweekend waarbij een puntenklassement werd opgemaakt. Luik Bastenaken Luik sluit ook traditioneel het voorjaar af waarna de grote wielerrondes zoals de Giro d’Italia en de Tour de France starten.

Nu wordt Luik Bastenaken Luik verreden op zondag en de Waalse Pijl de woensdag ervoor.

Hieronder volgen alvast enkele feiten en weetjes over deze prachtige wielerwedstrijd

1892: de 1ste keer dat Luik Bastenaken Luik werd georganiseerd, winnaar was de Belg Léon Houa, hij deed dit nog 2 keer over in 1893 en 1894

La Doyenne: de wedstrijd wordt ook wel La Doyenne genoemd waarmee ze verwijst naar het feit dat het de oudste klassieker is. Letterlijk vertaald betekent La Doyenne immers ouderdomsdeken. Wel moet er hier een kanttekening worden bijgeplaatst. De 1ste editie werd inderdaad georganiseerd in 1892 maar was een wedstrijd voor amateurs, pas vanaf 1905 was het de beurt aan de beroepsrenners.

1957: dit jaar waren er 2 winnaars, namelijk Germain Derycke en Frans Schoubben. De reden is dat Germain Derycke als 1ste over de eindstreep kwam maar de 2de Frans Schoubben klacht in diende omdat Derycke, samen met nog 4 andere renners, over de afgesloten slagbomen van een spoorweg was geklauterd. De klacht van Schoubben werd aanvaard en zijn naam werd bij Derycke geschreven als winnaar.

Eddy Merckx: wie anders dan de kannibaal heeft de meeste overwinningen behaald! 5 keer: 1969, 1971, 1972, 1973 en 1975

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nicholas (@nico_de_buzman)

Moreno Argentin en Alejandro Valverde: beide renners wonnen La Doyenne 4 keer

59: is het aantal Belgische overwinningen, Italië volgt op een 2de plaats met slechts 12 overwinningen, Zwitserland op 3 met 6 overwinningen.

La Redoute: is de scherprechter in de wedstrijd. Deze lastige klim van 1650 meter lang heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5% met pieken tot 22%. In 1999 leverden de latere winnaar Frank Vandenbroucke en Michele Bartoli hier een legendarische stijd waarbij Bartoli het onderspit moest delven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bahamontes (@bahamontes_magazine)


De recordtijd voor de beklimming van La Redoute staat op naam van Philippe Gilbert die in Corona tijden de helling op vloog tegen een gemiddelde snelheid van 20,9 km/h ofwel 4’25”. Een waanzinnige tijd.

1980: was een heroïsche editie met als eindwinnaar Bernard Hinault. In deze editie waarin het volop sneeuwde kwamen slechts 21 renners aan en zal het beeld van Bernard hinault met zijn dikke bivakmuts voor eeuwig bijblijven.

Philippe Gilbert: is de laatste Belgische winnaar, hij won in 2011 na eerdere overwinningen ditzelfde jaar in de Amstel Gold Race, de Brabantse pijl en de Waalse Pijl.

Wout Poels: is dan weer de laatste Nederlandse winnaar (2017), enkel Ab Geldermans (1960), Steven Rooks (1983) en Adrie van der Poel (1988) wonnen ooit Luik Bastenaken Luik voor Nederland

2017: in 2017 werd de eerste Luik Bastenaken Luik voor vrouwen georganiseerd, de eerste editie werd gewonnen door de Nederlandse Anna van der Breggen, het jaar daarop deed ze dat opnieuw.

Lastigste beklimmingen: naast La Redoute zijn dit de Wanne, de Stockeu, de Saint Nicolas, de Roche aux Facons en de côte de Saint Roche. Niet al deze beklimmingen maken steeds deel uit van het parcours.

 

nl_NLDutch